Alin Florin Novac-Iuhas, inspector școlar general, al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bihor și-a exprimat nemulțumirea în cadrul unei conferințe de presă, legat de rezultatele obținute de elevii bihoreni la cele două examene.
Puțin plus și mult minus
Conferință în cadrul căreia a făcut o sinteză a modului în care s-a desfășurat în Bihor examenul la Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a și a celui de la bacalaureat, a absolvenților de a XII-a. „La examenul de la Evaluarea Națională am constatat un plus, nu am avut nici un eliminat și am reușit să gestionăm bine cele 7 cazuri speciale. Din cei 4.503 candidați prezenți la Evaluarea Națională 3.423 au avut medii peste 5, ceea ce a dus la un procent de promovare a examenului de 72,04%, înainte de contestații. Din cele 422 de contestații, cele mai multe au fost la matematică, au fost admise doar 118, iar respinse 304. În urma soluționării contestațiilor procentul de promovare fiind de 72.01%. Dacă ne raportăm la media pe țară, aceasta a fost sub 3%, iar comparativ cu anul trecut cu 7% mai puțin”, a declarat șeful ISJ Bihor. Acesta a adus laude celor 16 note de 10 obținute de absolvenții bihoreni de a VIII-a la examenul de Evaluarea Națională, față de cele 14 de anul trecut, ce ne situează pe locul 4 pe țară după Iași (26), Argeș (18) și Constanța (17).
În ce privește repartizarea elevilor pentru înscrierea la liceu, Alin Florin Novac-Iuhas a precizat că „marți a început prima etapă de reapartizare computerizată a elevilor de a VIII-a pentru înscrierea la liceu. Cea de a doua etapă urmând să aibă loc în data de 28 iulie, după care urmează redistribuirea care se va face în perioada 1-4 august, iar în 1-2 septembrie cea de a treia etapă pentru cei care nu au participat la cele anterioare și care nu au fost repartizați”.
Referitor la BAC, în Bihor, acesta a avut loc în 13 centre de examinare. În acest an la bacalaureat s-au înscris 4.252, din care 4.050 au fost prezenți. La BAC-ul din acest Novac a trecut un plus la scăderea numărului de eliminați din examen, doar 15 față de 100 câți au fost anul trecut. Un alt plus a dat inspectorul școlar general și pentru notele de 10 obținute la limba română (10), limba maternă (5), proba obligatorie a profilului (86) și proba la alegere (129).
Cifrele vorbesc
Dacă la examenul de la Evaluarea Națională județul nostru s-a situat undeva în a doua jumătate a clasamentului, pe locul 24 (din 41 de județe), cu un procent de 72,01% și un loc patru în ce privește numărul notelor de 10 (16 la număr), la BAC am fost printre ultimii, pe locul 8 de la coadă (locul 34), cu 58.74% procent de promovare. Ca să punem bomboana pe colivă, putem spune că în urma datelor furnizate de Ministerul Educației, pe lângă procentul mic de promovare din Bihor, nu stăm bine nici la variația promovabilității la BAC după contestații, care a fost de 0,67%, procent care ne situează printre ultimele județe din țară, locul 39.
În ce privește variația promovabilității la BAC sesiunea iunie-iulie 2016, comparativ cu 2015 nici la acest aspect nu stăm mai bine, din contră, dă cu minus și suntem pe ultimul loc, cu -6,80%. Chiar dacă rezultatele din acest an de la Evaluarea Națională și de la BAC arată că învățământul bihorean este printre ultimele din țară, Alin Florin Novac-Iuhas, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, le consideră mulțumitoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!