Mai ales pentru alegători… În 2008 devenea deputat în Colegiul 9 Oradea (Centru) din partea PDL, în urma redistribuirii voturilor. Apoi Octavian Bot a schimbat partidul, trecând în PNL, anul trecut. Bot ar mai candida o dată, dar acum sub sigla USL. Şi senatorul Petru Filip a părăsit PDL, trecând în PSD, în primăvara acestui an, cu puţin timp înainte ca USL să vină la guvernare. Filip devenise senator după ce a câştigat Colegiul 3 Oradea Sud – Ceica. Fostul primar de Oradea nu va candida, însă, în Bihor. Un alt traseist e deputatul Nicolae Jolţa, care în 2008 câştiga la mustaţă, în faţa Ionelei Bruchental (PDL), Colegiul 4 Beiuş. La începutul lui 2012, Jolţa a ieşit din PNL şi s-a înscris în PDL. Acum, Jolţa şi-ar dori încă un mandat de parlamentar.
Alţi trei parlamentari nu şi-au dus mandatul la bun sfârşit. Cornel Popa (PNL) a plecat din Senat, după ce a devenit preşedintele CJ Bihor. Acelaşi lucru l-a făcut şi senatorul Ioan Mang (PSD), devenit vicepreşedinte. Şi UDMR a rămas fără un parlamentar. În toamna anului trecut, deputatul Lakatos Petru a preferat să devină consilier la Curtea de Conturi.
În 2008, patru partide din Bihor reuşeau să-şi trimita oameni în Parlament. UDMR obţinea patru parlamentari, iar PNL, PDL şi PSD câte trei. Cu menţiunea că toţi parlamentarii PSD ajungeau în această demnitate deşi nu câştigaseră în colegiile în care au candidat! De altfel, trei colegii din Oradea trimiteau în Parlament candidaţi ce nu reuşiseră să primească votul de încredere al alegătorilor orădeni! E vorba despre Ioan Mang (PSD) – cel care a devenit senator de pe locul 4, Octavian Bot (atunci PDL, acum PNL) şi Sonia Drăghici (PSD), ajunşi deputaţi de pe locul 3. De vină pentru aceste anomalii a fost sistemul electoral, acelaşi care va fi folosit şi de astă dată.
În USL Bihor s-au împărţit colegiile. În colegiile deputaţiale 1, 2, 3, 4, 8, 9, respectiv colegiile senatoriale 1 şi 2 vor fi candidaţi PNL. Candidaţi PSD vor fi în colegiile 5, 6, 7 (Cameră) şi colegiile 3 şi 4 (Senat). Aşadar, un raport de 8 – 5 în favoarea PNL, dar cu menţiunea că în trei dintre colegiile cu candidaţi PNL victoria UDMR e sigură. Aşadar, avantajul PNL e, practic, egal cu zero. Preşedintele Cornel Popa spune că deocamdată în PNL nu se cunosc candidaţii. Însă cel mai probabil Lucia Varga va candida şi de această dată în acelaşi Colegiu 3 Aleşd. Celălalt preşedinte, Ioan Mang, spune că actualii deputaţi Sonia Drăghici (Colegiul 7 Oradea – Nufărul) şi Ioan Sorin Roman (Colegiul 6 Salonta) vor candida încă o dată. Rămâne de văzut care vor fi candidaţii USL (PSD) pentru Senat, în Oradea.
Ce e sigur
La UDMR lucrurile sunt clare. Despre Biro Rozalia (Colegiul 1 Senat Marghita – Săcueni), Cseke Attila (Colegiul 1 Marghita Camera Deputaţilor) şi Szabo Odon (Colegiul 2 Săcueni) se poate spune de pe acum că vor fi parlamentari. Preşedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru, spune că i-a dat Rozaliei Biro postul de senator, ocupat azi de Cseke, doarece aceasta are o funcţie înaltă de conducere în UDMR, la nivel naţional. Mai mult, spune Kiss, la Senat se va discuta despre reorganizarea teritorială a României, iar Biro are experienţă în administraţia locală.
Nu doar în colegiile din nordul judeţului rezultatul alegerilor parlamentare e previzibil. E de aşteptat ca USL (PNL) să câştige încă o dată Colegiul 2 Senat Alesd – Beiuş – Ştei, pe care l-a adjudecat Cornel Popa, în 2008. Rămâne de văzut care va fi candidatul. Este şi cazul Colegiului 3 Aleşd, câştigat uşor în 2008 de către Lucia Varga (PNL), cea care va candida din nou. Cel mai probabil PNL (USL) îşi va păstra şi deputatul din Colegiul 4 Beiuş, chiar dacă Nicolae Jolţa a „dezertat” între timp la PDL. Şi în Colegiul 5 USL (PSD) e favorit în faţa candidatului PDL, oricare ar fi acesta. În Colegiul 6 Salonta, viitorul candidat USL, Ioan Sorin Roman (PSD), ieşea abia pe locul 3 în 2008, iar candidatul UDMR primea cele mai multe voturi. Dar acum ar trebui să câştige, bazându-se pe uniunea cu liberalii.
Tot pe locul 3 ieşea şi Sonia Drăghici în Colegiul 7 Oradea – Nufărul. De această dată e mare favorită, pentru că nu va mai fi un candidat al PNL, cel care primea cele mai multe voturi în 2008 (Dan Octavian). În 2008, Colegiul 8 Oradea – Rogerius era adjudecat de Peto Csilla (UDMR), destul de clar. Acum, candidat şi favorit va fi Pasztor Sandor. Pe Colegiul 9 Oradea – Centru va fi bătaie mare, chiar dacă USL (PNL) are cele mai mari şanse. În 2008, candidatul UDMR, Csuzi Istvan, obţinea cele mai multe voturi, dar deputat devenea Octavian Bot (PDL), chiar dacă acesta era depăşit şi de candidatul PNL, Mircea Mălan. Rămâne de văzut care vor fi colegiile pe care le va adjudeca PDL, dat fiind faptul că în noua configuraţie politică, în niciun colegiu candidatul PDL nu va fi favorit. Chiar dacă va candida sub sigla Alianţei România Dreaptă (ARD).
Stefan Seremi mai vrea o data
Citiți principiile noastre de moderare aici!