O fetiţă de doar cinci ani şi jumătate, din Oradea, a decedat luni în zori, după o toxinfecţie alimentară. Pe la mijlocul săptămânii, familia ei a preparat prăjitură de casă, din ouă de casă, iar vineri, au serbat împreună Sfânta Elena. 11 persoane, din două familii, au ajuns apoi la secţia de boli infecţioase de la Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea. Oamenii, dintre care nouă adulţi, fetiţa şi un băiat de 11 ani, au ajuns pe rând la spital, de vineri până sâmbătă.
Sticle calde pe corp
Micuţa a fost adusă sâmbătă dimineaţă la secţia de infecţioase de pe str. Tribunalului. Părinţii spun că sâmbătă după-amiază, micuţa a început să îşi revină şi că duminică, medicii i-au permis chiar să mănânce la regim. De altfel, micuţa se pare că avea o stare de sănătate mult mai bună decât adulţii fiindcă mâncase doar o linguriţă din cremeş, motivând că nu îi place. Duminică seara, după ora 21:00, Patricia a început să se simta din ce în ce mai rău. Bunica ei, care a stat tot timpul cu ea, ne-a relatat că fetiţa i-a spus la început că îi e frig şi că are frisoane. Speriată, bunica a vrut să cheme cadrele medicale în ajutor, dar abia după circa 20 de minute le-a găsit pe asistenta si doctoriţa de serviciu.
La început s-a decis tratarea temperaturii micuţei cu sticle cu apă încălzită (în oale) puse pe corp, iar apoi micuţa a fost înfăşurată în haine ude. Dar febra micuţei nu a cedat după aceste tratamente rudimentare şi a trecut peste valoarea maximă indicată de termometru (42 grade), spune bunica. Ea a relatat că doctor Georgeta Călinescu a decis să i se dea apoi fetiţei o jumătate de tabletă de algocalmin, după scurt timp, algocalmin intravenos solicitând familiei să stingă lumina în salon. De reţinut şi menţiunile bunicii şi ale mamei care spun că fetiţa a fost înţepată de circa şase ori până când asistenta a reuşit să îi prindă vena şi să îi bage acul fără să îi intre aer şi că în spital nu aveau nici seringi, iar acele erau foarte groase pentru un copil atât de mic.
Mama, internată şi ea cu toxinfectie alimentara, a început şi ea să aibă frisoane, dar şi-a revenit după ce a primit algocalmin. Starea fetiţei se agrava însă, de la un minut la altul şi medicul a decis să i se administreze după circa jumătate de oră şi un alt medicament intravenos, se pare hidrocortizon. Bunica spune însă că micuţa nu mai răspundea la întrebările ei, nu mai comunica, la patul ei venind şi doctorul Iulian Zaporojan.
Agonie patru ore
Într-un târziu, după circa patru ore de chin s-a decis solicitarea unui echipaj medical de urgenţă de la Ambulanţă. Medicul de pe Ambulanţă a intubat fetiţa şi a încercat să îi menţină semnele vitale stabile, spune bunica insistând asupra faptului că echipajul de la Ambulanţă a făcut tot ce a putut să o salveze pe fetiţa intrată deja în comă. La Spitalul de Copii unde a fost dusă fetiţa, medicii de la Reanimare erau deja pregătiţi să primească un caz extrem de grav. Din nefericire, micuţa a decedat imediat după ce a ajuns la Spitalul de Copii, medicii de acolo nemaireuşind să o salveze. Luni dimineaţă, managerul de la Spitalul de Copii, dr. Marlene Crişan, aflată în afara localităţii, a declarat că după primele informaţii primite despre acest caz, fetiţa ar fi ajuns la Spitalul de Copii în şoc toxico-septic şi că probabil a fost adusă prea târziu de la secţia de infecţioase la Spitalul de Copii.
E bine, nu e bine
Duminică după amiază, dr. Călinescu şi managerul spitalului, Octavian Cuc, au informat cititorii Bihon si Jurnalul bihorean că toţi cei nouă oameni rămaşi internaţi la spital sunt bine, în sensul că încep să se însănătoşească. Mai mult, managerul Cuc se declara optimist şi bucuros că focarul e familial şi nu la un local public şi a avansat ideea că de fapt e vorba de o toxiinfecţie alimentară mai uşoară şi nu de infecţie cu salmonella: „Au fost trimise prăjiturile la laborator, rezultatele le vom şti peste câteva zile, dar se pare că nu e vorba de salmonella ci doar de o toxiinfecţie alimentară”.
Luni dimineaţă, la solicitarea jurnaliştilor Jurnal bihorean, Bihon şi a familiei îndoliate, au venit la secţia de boli infecţioase directorul spitalului, Octavian Cuc şi reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Marius Pârcioagă. Directorul Cuc a încercat să dreagă busuiocul şi să plaseze răsturnarea de situaţie pe seama medicinii care are şi laturi necunoscute şi în cadrul căreia pot apărea oricând complicaţii soldate cu decese, care însă nu implică vină medicală. Dr. Pârcioagă însă a precizat că s-a format o comisie care va investiga acest caz şi că ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, a fost informat.
Nu se moare de la ou
Dr. Mircea Gelu Budău, şef la Direcţia Sanitar Veterinară, a sosit la secţia de infecţioase tot luni dimineaţă şi a demarat altă anchetă, în paralel cu cea de la DSP. Dr. Budău a declarat că în cariera lui (apreciabilă în numărul de ani lucraţi în domeniu) nu a întâlnit niciun caz în care un om să fi murit după consumul unei cantităţi infime de aliment preparat pe bază de ou.
Avocatul familiei, sosit şi el la secţia de infecţioase, a reuşit să obţină din secţia de infecţioase un set de probe ale fetiţei pentru a le duce la examinare la un laborator, diferit de cel al spitalului.
Avocatul ne-a declarat că cel mai probabil se va merge pe „ucidere din culpă” întrucât familia este convinsă că fetiţa nu putea muri după ce a mâncat doar o linguriţă de prăjitură şi că a decedat probabil din cauza medicaţiei administrate şi a întârzierii solicitării ajutorului medical de urgenţă la Ambulanţă şi Spitalul de Copii.
Tragedie
Familia spune că fetiţa nu avea alte boli, că nu a fost nici bolnăvicioasă şi acuză personalul medical de la secţia de infecţioase că nu şi-a dat interesul să o trateze pe fetiţă, că a chemat prea târziu Ambulanţa, că probele nu au fost trimise imediat la laborator (probele de scaun prelevate vineri şi sâmbătă urmau să fie trimise doar luni sau marţi la analize, deoarece în weekend unele laboratoare de stat nu lucrează!), că nu le-a prelevat deloc probe de sânge, urină, nu le-au făcut alte investigaţii şi, nu în ultimul rând că toţi cei nouă pacienţi internaţi au fost puşi să îşi cumpere aproape întreg tratamentul din afara spitalului.
Luni la amiază, după ce secţia de boli infecţioase a fost împânzită de medici, inspectori şi poliţişti, în spital a început o curăţenie generală, iar bolnavii au fost întrebaţi dintr-o dată cu o amabilitate neobişnuită inclusiv ce medicamente doresc să li se administreze.
În ultimul an de zile, acesta este al treilea caz copiat parcă la indigo în unităţile medicale de stat din Bihor. Anul trecut, o lăuză a decedat după o injecţie, iar anul acesta, un băiat de aproape 18 ani a făcut embolie grăsoasă şi a murit după ce a fost ţinut degeaba în spital.
O.Ş.
11 oameni băgaţi în spital de ouă
Alte cazuri similare:
Băiat mort după fractură de tibie
O orădeancă a murit după o injecţie
Citiți principiile noastre de moderare aici!