„A fost Ecotura fetelor”, glumeşte, la finalul competiţiei, Eleonora Mircescu, preşedinta organizaţiei nonguvernamentale.
Pe primul loc s-a clasat o echipă de fete de la Colegiul Economic, care a concurat sub numele de „Vulturii roşii”. Le-au urmat, pe locul II, „Broscuţele poliglote”, echipă de asemenea feminină, de la un liceu din Salonta. Abia pe al treilea loc au fost reprezentaţi şi băieţii, în echipa „Cobra”, compusă din trei elevi şi o elevă, de la Colegiile Gojdu, Eminescu şi Aurel Lazăr.
Celelalte echipe participante reprezentat Liceul German sau Colegiul Gojdu, ne-a spus Eleonora Mircescu.
Trei zile
Competiţia a durat trei zile, cu începere de vineri după-masă până duminica la prânz. Conform regulamentului, prima probă de concurs este cea de cunoştinţe generale: echipajele trebuie să completeze un chestionar cu 15 întrebări, la care trebuie să răspundă într-un timp limitat. Întrebările vizează aspecte de geografie, faună, floră, ecologie, turism, tradiţii, obiceiuri în legătură cu zona de concurs dar şi primul-ajutor pe munte. Proba de traseu presupune parcurgerea unui traseu de dificultate medie, în cursul zilei de sâmbătă, contând spiritul de observaţie, spiritul de echipă, lucrul cu harta, modul de deplasare în teren. Pentru proba de traseu, echipamentul necesar este: pelerina, mâncare, apă de băut, trusa de prim ajutor, harta, busola, bocanci (obligatoriu).
Şi probe „loco”
Următoarea este proba de autogospodărire: echipajele trebuie să dea dovadă de spirit de organizare a probei „tabără”. Se notează: modul de organizare a taberei proprii, activitatea de auto-gospodărire în tabără, modul de părăsire a locurilor de popas şi tabără, relaţiile din cadrul echipei şi modul de comportare faţă de ceilalţi participanţi, punctualitatea şefului de echipaj. Probele „din tabără” se vor desfăşura sâmbătă după-masa iar tema acestora va fi anunţată cu o jumătate de oră înainte de începere. Pentru proba culturală, echipajele vor pregăti şi vor prezenta, sâmbătă seara, la focul de tabără, un scurt program liber ales (cântece, poezii, scenete, mimă şi proba de orientare turistică cu busola cere găsirea a opt puncte de reper.
Citiți principiile noastre de moderare aici!