Iubitorii vinurilor sunt așteptați în perioada 3 – 5 septembrie 2021 în Cetatea Oradea. Aici se va desfășura Salonul Vinurilor Millésime, ediția a – III-a. Evenimentul este organizat de Asociația pentru cultura și civilizația vinului Millésime.
[eadvert]
„Avem în România mulți producători de vinuri și toți fac calitate. Dar există o problemă: nu avem consumatori informați și educați, care să se poată bucura cu adevărat de un vin bun! Salonul Vinurilor Millésime este încă un pas înspre viitorii pasionați de cultură, civilizație și vin”, a declarat Dorin Popa, președintele asociației organizatoare.
22 de participanți
În cadrul salonului vor fi 22 de standuri. Unul va fi dedicat soiului Fetească neagră și restul, producătorilor pe zone geografice și importatorilor.
„Continuăm să ne focusăm asupra vinurilor românești, asupra soiurilor din România și dorim să le oferim un cadru în care să lumea să cunoască ce înseamnă calitatea vinului românesc, calitatea soiurilor românești. Tot pentru asta am ales și tema acestei ediții, soiul Fetească neagră”, a precizat Geta Bocșe, managerul evenimentului.
Pentru prima dată, la Salonul Vinurilor Millésime va fi prezent și un producător local – Familia Darabont.
Ca particularitate a acestei ediții, în prima zi a evenimentului, vineri – 3 septembrie 2021, este un atelier tehnic dedicat micilor producători. În cadrul acestui eveniment, Dorin Popa, împreună cu oenologi din zonă vor discuta despre particularitățile cultivării acestui soi, ce înseamnă să vinifici vinuri din Fetească neagră.
„În cea de-a doua zi a evenimentului, sâmbătă, în deschidere, va avea loc o degustare comparativă, un panel de discuții, adresat consumatorilor. În cadrul acestui eveniment vor fi prezenți oenologi din mai multe zone ale țării, care vor povesti din experiența lor legată de Fetească neagră”, a mai informat Geta Bocșe.
În cadrul Salonului Vinurilor Millésime vor fi prezenți oenologi și specialiști renumiți în domeniul vinurilor. Este vorba de Sergiu Nedelea, unul dintre cei mai cunoscuți somelieri din România și Radu Rizea – cunoscut jurnalist în domeniul vinului. Tot în cadrul salonului va mai avea lor o degustare comparativă între vinurile din Argentina și Chile, un fel de „meci” între vinurile sud-americane. Va mai fi un masterclass al champaniilor, condus de Előd Ádám, fondator eWineClub.
Salonul va fi deschis vineri între orele 16:00 – 20:00, iar sâmbătă și duminică între orele 14:00 – 20:00. Biletele costă 50 de lei/zi pentru salon și 135 de lei/zi pentru masterclass, și se pot achiziționa online, în avans, sau la fața locului.
„Salonul este important datorită faptului că ai oportunitatea de a degusta comparativ peste 200 de vinuri și de a primi informația directă și corectă de la producător. Importanța în esență pentru comunitate derivă din faptul că se oferă răspunsuri la mai multe întrebări: Cum alegem vinul potrivit? Ce înseamnă calitate? Care este prețul corect? Ce vin să iau pentru un cadou? Vinul are, de fapt, această opțiune de a-l alege, de a-l personaliza, de a-l cunoaște. Cum îl cunoști? Având o relație directă cu el. Se spune că, la vin nu trebuie să te oprești niciodată la prima întâlnire. Poți să ai în fiecare zi câte o relație, fără să fie ilegal sau imoral. Doar să nu fie în exces”, subliniază Dorin Popa.
Trimite articolul
Xmai mult de doua treimi din vinurile de pe piata romaneasca sunt falsificate multe din ele nu au vazut struguri, dar nu se face nimic pentru stoparea fenomenului.