Patru delegații „delegații” erau adunate, marți, la amiază, în fața bustului Generalului Traian Moșoiu din vecinătatea Muzeului Țării Crișurilor – cea a Prefecturii Bihor, reprezentată de prefectul Dumitru Țiplea, a Consiliului Județean Bihor respectiv președintele Ilie Boloja, a Primăriei Oradea – primarul Florin Birta, purtător de cocardă tricoloră, și a Garnizonei Oradea. Fără introduceri și fără discursuri, când clopotele bisericlilor au bătut de ora 12:00, oficialii au început defilarea spre bustul generalului. Prefectul a depus coroana primul, urmat de președintele CJ, e primar și de delegația armatei.
Primăria a anunțat cu o zi înainte că, dată fiind incidența Covid 19 în Oradea, festivitățile dedicate împlinirii a 102 ani de administrație românească în Oradea se vor ține în cadrul foarte restrâns. Orădenii au fost invitați să marcheze momentul printr-un moment solemn, la ora 12:00 în intimitatea propriilor locuințe sau la locul de muncă.
În 1919, la 20 aprilie, în ziua de Paște, generalul Traian Moșoiu a intrat în Oradea în fruntea armatei române victorioase împotriva trupelor lui Bela Kun.
Trimite articolul
Xsunteți niște triști. și cred că vă put și picioarele. triștilor nespălați ce sunteți!
a durat mai mult sa scrie polgarmesteru mesajul, dupa copiere, intre timp aparu o oaie care a mancat lupul
In sfarsit s-au simtit bine la festivitati. “Pohta ce-am pohtit” a lui bolo s-a implinit. Ei de ei. Nasu cu finu, “nadu” cu “finutu” purtator de tricolor…I-a incurcat ofiterul de la garnizoana…Da’ tinand cont ca ciuca s-a “liberalizat”, cine mai stie…Sa va fie de saftea!
trupele lui Kohn Béla au fost scoase din oraș de poliția și jandarmeria locală cu câteva zile înainte. Iar generalul Moșoiu, staționat la Tileagd a fost invitat în oraș de primarul Rimler, unde-i „marea victorie”?! A fost și este victorie pentru orădeni, că au evitat bombardarea orașului, altfel am fi avut azi un oraș „minunat”, cu arhitectură ca-n Pitești… Palatele recent renovate după 2010 erau nou-nouțe în urmă cu un secol.
-
Mai studiaza istoria. Cea adevarata. Politia din Oradea se caxa pe ea la vremea aceea, nu dadea afara “rosii” lui bela. Pericolul cel mate era de fapt divizia de secui care nu era prea departe….
-
pentru cine erau pericol Diviziile Secuiești?! Ei își apărau țara, pericolul era armata regală, nu mai studia lecturi propagandistice!
-