Anunţat de chiar Prefectură cu câteva zile înainte, programul de 9 mai s-a consumat în Parcul 1 Decembrie în absenţa şefilor instituţiei, destituiţi de premier cu chiar o zi înainte. Evenimentul – Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat a României şi sărbătoarea încheierii celui de-al doilea Război Mondial, prin Capitularea Germaniei, nu a trecut neafectat de vâltoarea politică a prezentului. În plus, fără a creşte interesul orădenilor de rând pentru festivităţi solemne, acestea au devenit mult mai atractive pentru politicienii tocmai intraţi în campania electorală pentru alegerile locale. Aşa se face că delegaţiile oficiale aliniate în spatele coroanelor depuse la statuia Ostaşului român au fost mai sfutoase ca niciodată-n anii „de pace” electorală. În primul rând al oficialităţilor s-a aflat şi Cristian Bitea, viitor subprefect, căruia numirea pe post nu-i fusese încă publicată în Monitorul Oficial.
Şablon festiv
Conform uzanţelor, manifestările au fost deschise cu intonarea imnului Europei şi cel naţional românesc. O observaţie anonimă din public a ajuns la urechile mai multor participanţi: „oare au avut organizatorii prezenţa de spirit să introducă în programul fanfarei miliatre şi imnul naţional de la 1877, când s-a proclamat independenţa de stat a României?!”. Răspunsul evident: nu!Manifestarea s-a înscris apoi în şablonul deja consacrat: un Te Deum din care n-a scăpat nepomenit de câteva ori episcolul Sofronie Drincec, urmat de obişuitele discursuri. În absenţa prefectului Gavrilă Ghilea, introducerea în semnificaţia zilei de 9 mai a fost făcută de Florin Băran, director în Prefectură, cel care a participat la eveniment în compania şefei de la Juridic, Alice Lupeş. Microfonul a trecut apoi la istoricul Viorel Faur. Evocarea istorică a fost urmată de defilarea delegaţiilor oficiale. De departe cea mai numersoasă a fost delegaţia USL, în care s-au remarcat edilul şef, Ilie Bolojan, Florica Cherecheş, Dumitru Voloşeniuc sau Claudiu Pop. Deloc neglijabilă a fost şi delegaţia PDL, condusă de Mihai Groza, candidat la primărie. Cea mai sprintenă dintre delegaţiile partidelor a fost cea a UDMR, formată din viceprimarul Biro Rozalia şi Pasztor Sandor.
Cei mai oneşti
De departe cei mai sinceri participanţi la aceste gen de evenimente sunt copiii şi elevii: nici n-au încercat să-şi disimuleze plictiseala sau oboseala pe durata discursurilor, la fel cum vizibilă a fost bucuria lor în faţa paradei militare din final sau emoţia celor mici care au depus buchete parfumate de garofiţe roz peste coroanele înfoiate şi uniforme ale oficialităţilor. Elevi de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, de la Şcoala Octavian Goga sau de la Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu” au fost un public inocent la evidenta etalare de forţe politice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!