Şi cadrele didactice prezente la eveniment, dar şi invitaţii au împărtăşit emoţiile elevilor şi s-au bucurat alături de ei. Dacă în urmă cu 4 ani, adolescenţi fiind, păşeau cu emoţie pe poarta Colegiului, astăzi, tineri în toată puterea cuvântului, încrezători în ei, dar mai ales în viitor, absolvenţii claselor a XII-a au păşit mândri pe treptele şi pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea, aplaudaţi fiind de colegii mai mici şi sub privirile mândre ale profesorilor şi părinţilor.
Festivitatea de absolvire s-a desfășurat în Sala mare a Teatrului de Stat din Oradea, unde elevii s-au bucurat de premiile obţinute, dar şi de cuvintele frumoase adresate de cei din conducerea liceului, de colegi şi de invitaţi. Ceremonia a început la ora 9.00 într-un mod solemn – cu intonarea Imnului de stat al României, respectiv “Gaudeamus igitur”.
A urmat apoi discursul d-nei director – prof. dr. Livia Muntean, care a făcut o rememorare a frumoşilor ani petrecuţi de absolvenţi în Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”din Oradea, ani în care au învăţat cu seriozitate şi sârguinţă, contribuind la prestigiul acestui lăcaş de învăţământ. Domnia sa le-a transmis absolvenţilor un mesaj emoţionant:
„Pentru noi astăzi este sărbătoare. Iar cum bucuria devine deplină atunci când este împărtăşită, astăzi am ieşit dintre zidurile impunătoarei noastre şcoli pentru a sărbători împreună cu părinţii, cadrele didactice, acest moment important din viaţa voastră! Momentul pe care îl trăim acum împreună este unul important prin semnificația lui: marchează finalul unui anume tip de acumulări, de experiențe irepetabile, de sentimente puternice – uneori contradictorii, finalul studiilor liceale reprezentând o etapă importantă în devenirea fiecăruia dintre noi.
Liceul e în sine ceva remarcabil, este o formă completă de educație, ce crează maturitate, formează oameni integri, cu valori morale, cu deprinderi culturale și principii nenegociabile. Sunteți o generație privilegiată – voi pășind în maturitate exact în anul centenarului desăvârșirii statalității noastre; iar crearea României Mari acum 100 de ani a reprezentat și ea un moment de maturitate al acțiunilor mai multor generații de români care și-au imaginat și urmărit cu stăruință un asemenea proiect.
Să vă ascultaţi inima! Sper că aţi învăţat că reprezentaţi ceva numai prin ceea ce faceţi prin forţe proprii, prin ceea ce dăruiţi, că tot ceea ce realizaţi fără o motivaţie morală nu poate dăinui. Să ne revedem cu drag peste 10 ani, pentru a ne împărtăşi frumoasele voastre poveşti de viaţă”.
„Este un moment unic, iar cuvintele prea multe nu îşi au rostul. Doresc să mulţumesc acestei generaţii pentru contribuţia adusă, rezultatele bune şi foarte bune au adus plusvaloare învăţământului românesc. Mulţumim dascălilor care v-au îndrumat, diriginţilor şi conducerii şcolii. Vă doresc succes, bucurii şi baftă în viaţa pe care o aveţi în faţă”, a spus și doamna Codruţa Maria Bogdan – inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Bihor – prezentă și domnia sa la acest eveniment.
Festivitatea organizată în onoarea absolvenţilor promoţiei 2014-2018 a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” a fost gândită de către organizatori a se desfăşura pe două secţiuni: o primă parte dedicată absolvenţilor de la clasele cu profil umanist ( clasele a XII-a A, B, C, D şi H – ultima aparţinând de secţia maghiară, respectiv specializările filologie, jurnalism şi ştiinţe socio-umane) şi o parte secundă – rezervată celor de la profilul real (clasele a XII-a E, F, G, I şi J- ultimele două de la secţia maghiară, mai exact specializările ştiinţe ale naturii şi matematică-informatică). Au fost prezenți alături de absolvenți – împărtășindu-le trăirile – și cei care i-au mentorat în toți acești 4 ani de liceu – diriginții lor – profesorii Laura Ciuciu, Elisabeth Ungur, Cornelia Dumitru, Felicia Sim și Jakab Gabor (de la profilul umanist), respectiv Ana Dolhan, Kelemen Erszebet, Rodica Vaina, Palko Emese Agoston și Tunde Kovats (de la clasele cu profil real), directoarea Colegiului – Livia Muntean (aici în calitate și de fostă dirigintă a celor din clasa a XII-a F), precum și cei doi directori adjuncți – profesorii Ioan Cadar și Eniko Hochhauser.
Un moment plin de emoţie a fost şi desemnarea şefilor de promoţie (doi la număr de data aceasta) – două eleve care au obţinut media celor patru ani de studiu 10 – Mihăieș Ana Maria şi Voloșeniuc Lorena Maria – ambele eleve fiind absolvente ale profilului filologie-jurnalism (respectiv clasele a XII-a B și C). Lor li s-au alăturat şi elevii care au încheiat anul şcolar 2017 – 2018 cu media 10: Păcurar Raluca (absolventă a profilului filologie – jurnalism, clasa a XII-a C), Damian Ioana Alexandra, Floruț-Vese Roxana Andreea și Pantiș Alexandra Valentina – toate trei eleve fiind absolvente ale specializării matematică-informatică/intensiv informatică – clasa a XII-a G).
Nu au fost uitaţi nici acei absolvenți care au reprezentat cu cinste liceul la etapele județene și naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare: Mercean Iulia, Voloșeniuc Lorena Maria, Lupu Andreea, Curtui Ioana Bianca, Pantiș Alexandra, Flora Adrian, Luncan Bogdan, Hoza Șerban, Giurcanu Rebeca, Horț Daniel, Mătcăbojă Larisa, Nandra Rareș Vlad și Bodor Ioana. Toţi aceştia au primit diplome de merit şi au fost premiaţi cu cărţi (aşa cum remarca directoarea liceului – “încercarea noastră ne a ne onora performerii este susţinută de Asociaţia părinţilor Eminesciana, precum şi de alţi statornici susţinători”).
Reflectând perfect realitatea multietnică şi multiculturală a urbei noastre, Colegiul Eminescu păstrează tradiţia celor două secţii – română şi maghiară. În consecinţă, doamna profesor Hochhauser Eniko, director adjunct al Colegiului a exprimat în limba maghiară câteva gânduri absolvenţilor și părinților acestora – aparţinând acestei etnii. Şi cum bucuria este deplină atunci când este împărtăşită, au participat la această sărbătoare şi elevii claselor a XI-a, realizându-se simbolic o predare – preluare de ştafetă. Astfel, absolvenţii Ioana Bodor și Borsi Patrik au fost invitaţi să predea cheia colegiului reprezentanţilor viitorilor absolvenţi – doi tineri minunaţi – Renata Rîmbu și Borza Tamas.
Au luat cuvântul în fața numerosului public ce a umplut până la refuz Sala mare a Teatreul Regina Maria din Oradea cele două șefe de promoție – Ana Maria Mihăieș și Lorena Voloșeniuc, reprezentanta absolvenților – Ioana Bodor, cât și cea a umătoarei generații de absolvenți eminescieni – Renata Rîmbu. Nu se putea o încheiere mai potrivită pentru un aşa eveniment emoţionant decât aceea de a da cuvântul părinţilor – gândurile acestora prinzând glas prin vocea doamnei Monica Laslău.
Daniel Topală
Citiți principiile noastre de moderare aici!