La 20 aprilie 1919, Oradea era predată de bunăvoie, de primarul de atunci, Rimler Karoly, generalului român Trăian Moşoiu, pe care l-a primit cu pâine şi sare la Uzina de Apă de pe Str. Clujului. Generalul a fost condus, apoi, în clădirea Primăriei, în care a intrat în aceeaşi zi la ora 14:00. Edilul a cerut gradaţilor români să asigure ordinea şi siguranţa publică şi să ia măsuri pentru aprovizionarea oraşului cu alimente şi cărbuni, conform celor notate de episcopul Roman Ciorogariu în cartea sa autobiografică. Aceasta a fost finalul luptelor care frământau Oradea acelor zile, date între bolşevicii lui Kun Bela şi rezistenţa antibolşevică organizată pe sprijinul armatei române. 96 de ani mai târziu, oficialităţile orădene au participat, luni, la festivităţile acestui moment istoric, poate cel mai important pentru devenirea ulterioară a oraşului.
Ziua a început cu un Te Deum la Biserica Militară Sf. Gheorghe, din strada Armatei Române şi a continuat conform programului, cu intonarea imnului de stat, alocuţiuni, un recital al Corului Traian Moşoiu, depuneri de coroane şi jerbe şi defilarea detașamentului de onoare și prezentarea onorului. În rândul oficialităţilor s-au aflat primarul Ilie Bolojan încadrat de prefectul Claudiu Pop şi vicele CJ Ionel Avrigeanu şi mai mulţi şefi de instituţii publice şi partide politice.
La 1919
Colonelul în rezervă Grigore Bartoş a oferit o punere în cadru a momentului istoric, încadrându-l cu figurile înaintaşilor contemporani cu intrarea Oradiei în regatul lui Ferdinand. Nu s-a putut abţine şi, pe final, a revenit în prezent, aducând în faţa publicului poziţia sa în războiul statuilor orădene. „Hai să nu ne decapităm domnii încă o dată, au fost ei decapitaţi pe Câmpia Turzii”, i s-a adresat colonelul direct primarului Ilie Bolojan, propunându-i să populeze Piaţa Unirii şi cu reprezentări ale altor domni români, precum Cuza Vodă şi Regele Ferdinand, fără a-l înlătura pe Mihai Viteazul de pe amplasamentul prezent.
În prezent
La microfon a trecut primarul Ilie Bolojan, care a conturat viziunea sa despre Oradea anului 2015 dar neuitând să-i pomenească pe regele Ferdinand, Regina Maria, premierul Ionel Brătianu, generalii Prezan şi Averescu şi „ofiţerii care au făcut ca deciziile politice să devină realitate”.
„România era într-o zonă a lumii la graniţele unor foste imperii. Când imperiile nu se înţeleg, apar războaie şi nelinişti. Şi azi suntem tot în acea zonă, doar că imperiile nu se mai numesc aşa. Sunt blocuri între care nu mai trebuie să optăm, pentru că România e membră a UE şi a NATO. Azi unele lucruri se negociază. Azi se negociază resurse, războaiele se dau pe burse şi se regăsesc în preţul gazelor, în accesul la cunoştinţe. Azi nu mai avem pericole directe de război sau invazii. În această parte de lume, zonele de influenţă se gestionează prin implozii datorate conflictelor etnice, confesionale sau luptelor pentru resurse”, crede Bolojan.
Referendum
„Când, în plan local, sunt proiecte bune, dacă nu putem participa la ele măcar să nu le blocăm. Atunci când sunt proiecte importante legate de dezvoltare şi prosperitate, să punem umărul la ele. Să păstrăm o relaţie bună între etniile şi confesiunile din Oradea, pentru că niciodată, nicio ţară nu s-a dezvoltat pe bază de conflict. Buna înţelegere e condiţia prosperităţii”, a declamat primarul de la microfon, adresându-se direct grupului PSD, condus de Ioan Mang. „N-aş vrea să închei fără să vă spun că în 10 mai este un moment important pentru oraşul nostru. Suntem în situaţia în care putem opta pentru o dezvoltare singulară sau pentru o dezvoltare integrată, care să asigure prosperitatea locuitorilor. Să vă documentaţi despre acest referendum şi să vă duceţi să votaţi. La mulţi ani şi Dumnezeu să aibă în pază Oradea şi ţara noastră”, şi-a încheiat edilul intervenţia la microfon.
Iritat de referendum
Pe când primarul îndemna audienţa să se prezinte la vot în 10 mai, pentru a se pronunţa în referendumul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul, din public a răsunat un „lacheule”, adresat edilului şef. Manifestarea nu a fost întreruptă de acest incident. Corul Traian Moşoiu a oferit un scurt recital iar delegaţiile şi-au depus la poalele statuii coroanele şi jerbele.
La final, jandarmii l-au abordat pe cel care a distras atenţia publicului. Refuzând să prezinte actele, acesta s-a recomandat doar presei, spunând că este Mircea Tincuţ, agent de vânzări. A zis că s-a enervat când l-a auzit pe primar inserând în cadrul festiv o acţiune în care edilul ar avea „interese obscure comerciale”.
„Dacă vă uitaţi ce interese deserveşte dânsul… Dânsul are nişte interese obscure să alipească oraşul cu Sînmartinul, Sîntandreiul şi Episcopia Bihor… De ce în centrul Orăzii nu avem canalizare?!”, au fost explicaţiile oferite de Tincuţ presei, în prezenţa jandarmilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!