Festivalul Primăverii la Filarmonica de Stat Oradea se deschide cu recitalul Serenadă lui Puccini, dedicat compozitorului ale cărui lucrări camerale nu sunt atât de cunoscute, însă pot fi considerate unele dintre cele mai strălucite lucrări camerale din repertoriul italian.
Evenimentul va avea loc marți, 18 martie, ora 19:00 la sala de concerte „Enescu – Bartók” și va fi susținut de către tenorul Marius Vlad Budoiu și pianista Larisa Pentea. În cadrul recitalului, liedul german va fi reprezentat de către unul dintre cei mai iluștri compozitori ai genului, Robert Schumann și ciclul său Liederkreis Op. 39, iar genul cameral italian îl va avea ca reprezentant pe Giacomo Puccini.
Liederkreis Op. 39 este ciclul de lieduri pe care Robert Schumann l-a compus inspirat fiind din colecţia de poeme Intermezoo a lui Joseph von Eichendorff. Liederkreis Op. 39 este considerat unul dintre cele mai importante cicluri de lied din secolul XIX, reușind să cuprindă în esență, întregul peisaj romantic. Schumann a început să îl compună în luna mai 1840, anul în care a scris atât de multe partituri de lied, încât a fost denumit Liederjahr (Anul liedului).
Tenorul Marius Vlad Budoiu s-a născut în Cluj-Napoca, unde a absolvit mai întâi secția germană a Colegiului „George Coşbuc” și apoi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” la secția canto. A studiat arta cântului vocal cu tatăl său, baritonul Ion Budoiu și cu mezzosoprana Edith Simon. Pe parcursul carierei sale a fost invitat pe scenele unora dintre cele mai prestigioase instituții de cultură la nivel internațional, precum Teatro alla Scala Milano şi Staatsoper Berlin. Tenorul desfășoară, de asemenea, o activitate pedagogică de peste două decenii la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Totodată, Marius Budoiu susține frecvent cursuri de măiestrie la diferite instituții de artă și învățământ din țară și din Europa. În prezent este solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și profesor la Academia de Muzică.
Născută în anul 1994 la Oradea, Larisa Pentea a fost admisă în 2012 la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la secția pian și la secția canto, urmând apoi studiile masterale la pian și canto. Începând cu anul 2017, Larisa a fost acceptată ca și corepetitoare în programul de studii Lya Hubic, destinat tinerilor artiști la început de carieră și aflat sub patronajul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. După numeroase colaborări cu aceeași instituție, de la începutul anului 2018, Larisa este angajată la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în calitate de pianist corepetitor în cadrul corpului de balet.
Anotimpurile
Antonio Vivaldi și Astor Piazzolla sunt compozitorii care s-au inspirat din ritmul firesc al naturii. Au trăit și au compus la o diferență de aproape patru sute de ani dar îi leagă o temă comună: Anotimpurile. Cele două creații vor putea fi audiate în concertul Primăvara lui Vivaldi, care va avea loc joi, 20 martie, ora 19.00 la sala de concerte „Enescu – Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea. Concertul dirijat de Tiberiu Soare îl va avea ca solist pe violonistul Kálmán Nagy. În program, Anotimpurile lui Vivaldi se vor întâlni cu Estaciones Porteñas – Anotimpurile din Buenos Aires de Astor Piazzolla.
Anotimpurile reprezintă un grup de patru concerte pentru vioară, scrise de compozitorul italian Antonio Vivaldi. Așa cum reiese și din titlu, fiecare concert ilustrează câte un anotimp. Cele patru lucrări au fost compuse în perioada 1718-1720, pe vremea când Vivaldi era capelmaistru la curtea de la Mantua. Partiturile au fost publicate în anul 1725 la Amsterdam, împreună cu alte opt concerte.
De la publicarea ei din 1725 și până astăzi, capodopera lui Vivaldi a cucerit auditoriul permanent. Mărturie stau nenumăratele aranjamente, transcripții, mixaje, parodii, fragmente tematice regăsite în teatru și operă, coloane sonore la filme sau jocuri video, coregrafii de balet, însoțite de dans contemporan, patinaj artistic, gimnastică ritmică, înot sincron și altele, în toate regăsindu-se variante integrale, parțiale, colaje sau momente scurte din Anotimpurile.
Estaciones Porteñas – Anotimpurile din Buenos Aires de Astor Piazzolla este versiunea argentiniană recentă a Anotimpurilor lui Vivaldi. Cunoscute și sub numele de Cele patru anotimpuri din Buenos Aires, lucrările lui Astor Piazzolla reprezintă patru compoziții distincte, scrise în stilul tango, menite să fie interpretate atât împreună, ca o suită, cât și separate, ca piese independente. Au fost compuse între 1965-1969.
Ordinea de interpretare a pieselor în concertul Filarmonicii de Stat Oradea va împleti în mod armonios Anotimpurile lui Vivaldi cu cele din Buenos Aires.

Foto: Life in frames
Dirijorul Tiberiu Soare, doctor în muzică, cu peste 25 de ani de carieră, a colaborat de-a lungul anilor cu numeroase filarmonici și teatre de operă din țară, dar și de peste hotare. Artistul a dirijat ansambluri de prestigiu din țări precum: Suedia, Japonia, Germania, Grecia, Bulgaria, Cehia, Turcia, Coreea de Sud, Irlanda. În mai 2018, Casa Regală a României i-a acordat lui Tiberiu Soare distincția Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer. Din 2005, Tiberiu Soare își desfășoară activitatea la pupitrul Operei Naţionale Bucureşti, ocupând de-a lungul timpul și funcții de conducere în această instituție.
Nagy Kálmán a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, studii urmate de masterat. Din 2003 este membru al orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, iar din 2006 concert-maestru al Orchestrei Classica din Cluj. Este membru al Filarmonicii din Ţinutul Secuiesc, al Cameratei Romanica şi al Orchestrei de Cameră Noua Transilvania. În 2009 a fost bursier al Fundaţiei Communitas. Din 2012 este membru al Orchestrei Festival London Bucharest.
Din 2013 deține funcția de concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea. Din 2015 este membru fondator, concert-maestru și conducător artistic al orchestrei de cameră Camerata Michael Haydn. Din anul 2022 este profesor asociat al Facultății de Muzică din Oradea, iar din anul 2023 este doctorand al Școlii doctorale de științe umaniste și arte din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!