„La bine și la rău” au fost alături și au răspuns oricărei provocări din nevoia de a exprima cele mai profunde sentimente – dăruirea, cinstea, credința.
Marea sărbătoare a românilor este un prilej de bucurie și multă căldură în suflet din dragoste de neam și țară, respect pentru trecut și încredere în valorile noastre.
Din lumea satelor risipite pe dealuri și văi răzbat până la noi cântecul și jocul, portul și graiul autentic românesc iar muzeele abundă în obiecte vechi păstrate cu sfințenie, dând viață tradiției.
Despre tradiție vorbim cu ocazia Festivalului plăcintelor, aflat la cea de-a doua ediție, în satul bihorean Briheni, comuna Lunca. Căminul cultural din Briheni a găzduit sâmbătă, 29 septembrie 2018 o serbare câmpenească pentru localnici și satele din zonă. Organizatori: Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Parohia Ortodoxă Șuștiu – Filiala Briheni și Primăria Lunca.
Mesageri ai folclorului
În debut, un sobor de preoți, alături de preotul paroh din Briheni, Călin Pădurean, au oficiat slujba religioasă, urmată de sfințirea troiței în memoria eroilor căzuți la Alba-Iulia. A urmat serbarea elevilor celor două școli, Lunca și Briheni, pregătiți de dascălii lor: director, prof. Angela Ilies, prof. pentru învățământul primar, Mădălina Avram și Violeta Deliman, prof. Damaris Brîndaș-Cozma și Petronela Heredea. Emoționați, în costume populare tradiționale au prezentat poezii, scenete, au cântat și au dansat, apreciați ca mesageri ai folclorului patriotic. După program, toți elevii au fost recompensați cu daruri din partea Fundației “Margarit Christian Center” Nucet, prin doamna Viorica Cozma.
Momentul emoționant a fost cel al degustării plăcintelor. Mese îmbelșugate, un adevărat festin tradițional, au fost pregătite cu cele mai variate sortimente tradiționale dovedind pricepere și iscusință din partea localnicilor. De apreciat atelierele de fierărie, sculptură și decorațiuni – care amintesc de meșteșugurile din vremuri uitate – care, spre mândria localnicilor revin în actualitate.
Oamenii acestor locuri sunt și creatori de simboluri – printre ei, doamna prof.pentru învățământul primar, Mădălina Avram, de la școala din Briheni, care, cu multă artă și pricepere a confecționat cu copiii, spre vânzare, obiecte în forme și culori festive.
Au urmat momentele artistice și interpreții: Ansamblul Folcloric “Codrenii Bihorului” din Roșia, Taraful “Dor Bihorean” din Beius, Ansamblul Folcloric “Muguri și mlădițe” din Beius, Ansamblul Folcloric “Dansatorii din Botean”, Ansamblul Folcloric “Trei sate, trei surori” din Săcădat, Daniela Rada, Vlad Ștef, Adriana Știube, Surorile Tomele. Invitați: senator, Cornel Popa, Claudia Postolache, reprezentant Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, prof.universitar doctor, Viorel Faur, fiu al satului, primarul comunei Lunca, Ioan Popa, primarul orașului Vașcău, Florin Porge, primarul comunei Câmpani, Raul Bocșe, primarul comunei Rieni, Gheorghe Bota. Ceea ce s-a sărbătorit la Briheni transmite un mesaj de speranță, o dovadă că valorile nu pier, ele trăiesc și vor trăi veșnic.
Profesor: Petronela Heredea
Citiți principiile noastre de moderare aici!