Toamna, cu bogăția roadelor pământului și armonia de culori, generează acea stare de bine, umple sufletul de bucurie și de energie în același timp. Priveliștea toamnei, schimbându-si rând pe rând culorile, îndeamnă la sărbătoare în mijlocul naturii, la o adevărată serbare tradițională care prăznuiește datini, tradiții, obiceiuri, valori care ne reprezintă ca popor.
Mare sărbătoare la Briheni, 13 octombrie. Aflat la cea de-a treia editie, Festivalul Plăcintelor, un adevărat eveniment, a fost organizat cu trei ani în urmă din inițiativa preotului Călin Pădurean, „eveniment pentru oamenii satului, prilej fericit de a sărbători împreună.”
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor în colaborare cu Biserica Ortodoxă din Briheni, comuna Lunca, a adunat laolaltă lumea satelor Colești, Șuștiu, Ursești, Briheni precum și satele învecinate, oameni simpli, cu inimă curată prinși în iureșul evenimentului.
Elevii Scolii Primare Nr.1 Briheni, coordonați de dna prof., Mădălina Avram, au deschis programul cultural-artistic. Elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Lunca, coordonați de dna prof., Petronela Heredea, au prezentat în festival șezătoarea cu titlul generic “De la lume adunate si-napoi la lume date”, oferind un mănunchi de datini și tradiții, permanențe ale existenței neamului.
Cântecul și jocul popular tradițional au întreținut atmosfera: interpreti de muzică populară – Elena Șerb, Daniela Rada, Surorile Tomele, Fratii Țica, Andrei Corb și Teodor Dăscăleanu. Au prezentat tradiții românești ansamblurile “Zestrea Buduresii”, “Datina – Dubașii” din Hotar, “Crisia” din Cociuba Mare, “Dansatorii din Botean” și “Codrenii Bihorului” din Roșia.
Oaspeții au admirat atelierele de decorațiuni, târgul copiilor, ca și atelierul nobil de fierărie al lui Marius Moanea, obiceiuri, tradiții care dăinuiesc din vremuri străvechi pe aceste meleaguri. Și, ca la ceas de sărbătoare, s-au înfruptat din cele mai delicioase plăcinte, un adevărat festin culinar. De apreciat preocuparea bucătăreselor pentru calitatea placintelor tradiționale ale zonei.Întorsurile, plăcintele pe lopata sau vărzarele coapte pe vetre tradiționale dovedesc respectarea cu strictete a obiceiurilor de la o generație la alta.
Fie ca astfel de evenimente să contribuie la cunoașterea și conservarea datinilor si tradițiilor, adevăratele valori spirituale care asigură dăinuirea poporului.
PROF. Petronela Heredea
Citiți principiile noastre de moderare aici!