Iniţiat în 1997 de meşterul popular Dorina Hanza, este cel mai vechi festival de acest gen din țară şi promovează tradițiile și meșteșugurile din zonă.
În fiecare an bihorenii se adună în pragul marii sărbători pascale pentru a „împistri” ouă. Satul Drăgoteni, din comuna Remetea, este recunoscut pentru tradiția împistririi ouălor, fiecare ou fiind un mic obiect de artă.
Festivalul „Oul de Paşti” s-a desfăşurat ca de fiecare dată pe cinci secţiuni, principala fiind concursul de încondeiat ouă. Elevii se întrece, pe categorii de vârstă, şi la concursul de bătut toaca, la cel de pricesne, de costume populare şi compoziţii plastice (desen şi icoane pe sticlă). Imaginaţia se combină cu modelele tradiţionale de pe portul popular bihorean.
La decorarea ouălor, elevii au folosit ceară de albine topită, manevrând unealta numită bizarcă. Cuoarea pentru vopsit se pregăteşte din coji de ceapă ori din plante. Ouăle încondeiate se introduc în baia de vopsea iar la final se ung cu slănină ca să capete luciu. Modelele pictate pe ouă sunt inspirate din portul tradițional dar și din natură, ne lipsind elementele religioase, motivele zoomorfe și motivele vegetale. Conform tradiției creștine, ouăle se vopsesc numai cu culoarea roșie.
Festivalul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Remetea şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Remetea, la eveniment fiind prezent primarul comunei, Ionel Stelian Copil. Festivalul de la Drăgoteni s-a încheiat simbolic cu cântecul lemnului, bătutul toacei.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!