Festivalul Naţional de Artă Naivă a ajuns la a XI-a ediţie, transformând oraşul, ca în fiecare an în luna octombrie, în capitala artei naive contemporane românești. Evenimentul organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România aduce laolaltă artiști, colecționari și iubitori ai acestei forme unice de expresie artistică.
„Într-un univers artistic dominat de reguli și convenții, arta naivă se distinge prin inocența și spontaneitatea sa. Aceasta este o formă de artă ce nu se supune normelor academice, ci emană direct din imaginația și inima artistului. Culorile strălucitoare, scenele de viață rurală, personajele fermecătoare și luminoase sunt doar câteva dintre caracteristicile definitorii ale artei naive românești. De-a lungul a unsprezece ediții memorabile, Festivalul Național de Artă Naivă și-a câștigat locul în inimile publicului, iar orașul Oradea a devenit gazda primordială a acestui eveniment remarcabil”, punctează Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.
Vernisajul expoziţiei de artă naivă va avea loc joi, 17 octombrie, de la ora 17:30, la Muzeul Oraşului Oradea din Cetate, în sala de expoziţii temporare din Corp B, etaj 1.
Evenimentul este susținut de Primăria Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Visit Oradea (APTOR), Muzeul Țării Crișurilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.
„Cu fiecare ediție, Festivalul Național de Artă Naivă a introdus publicul într-o lume fermecată, unde scenele de viață rurală prind viață pe pânză. O plimbare printre lucrările expuse este ca o călătorie în timp, aducând aminte de vremurile demult apuse ale satului românesc. Aici, poveștile se dezvăluie în culori vibrante, iar tradițiile și obiceiurile locale se păstrează vii și autentice. Artiștii naivi români, cu creațiile lor pline de culoare și vitalitate, ne dezvăluie o lume în care regulile convenționale ale artei sunt subordonate imaginației fără limite. Fiecare lucrare este o poveste în sine, iar fiecare artist își lasă amprenta unică asupra acestei forme de exprimare. Cu fiecare pînză, sculptură, grafică sau tapiserie, acești artiști aduc o bucurie inocentă și autentică în inimile noastre. Cu fiecare zâmbet, celebrăm bucuria de a fi în viață”, precizează Mircea Stroe.
Ediția a XI-a a Festivalului Național de Artă Naivă este un moment de reflecție asupra evoluției și impactului artei naive în România, şi în acelaşi timp o celebrare a artiștilor care au adus-o în atenția publicului.
Printre artiștii naivi români care au strălucit în aceşti ani la Festival se numără Salomeea Andronic, Mircea Cojocaru, Ioan Măric, Camelia Constantin, Gheorghe Babeţ, Gheorghe Ciobanu, Lucia Conţan, Lucica Ciobanu, Nicolae Pătru, Rodica Nicodin, Adrian Donisanu, Maricela Istrate și alții.
„Noi, naivii, copiii cu inocenţă, vrem să împărtăşim acest manifest de mare frumseţe interioară cu dumneavoastră, cu toţi. Când dăruieşti cu bucurie înseamnă că locuieşte duhul lui Dumnezeu în tine”, a mărturisit la ediţia aniversară Gheorghe Ciobanu, unul dintre decanii de vârstă ai artiştilor naivi.
Trimite articolul
Xce mișto îs ăștia
Le ador, sunt foarte impresionante, frumoase, colorate, sugestive. Le recomand tuturor.