Deși deschiderea oficială a fost programată pentru vineri la ora 17:00, cea mai mare parte dintre cele 42 de trupe participante își așezaseră taberele în Șanțul Cetății încă de joi seara. Vineri de dimineaţă cavalerii aveau deja chef de luptă, caii erau înşeuaţi şi decoraţi, iar diversele ateliere lucrau la turaţie constantă.
Conform hărţii, în şanţul Cetăţii, în dreapta, a fost amenajat poligonul pentru competiţii, turniruri, demonstraţii şi lupte, iar în stânga s-au înşirat atelierele meşteşugăreşti, dispuse parcă după planul edililor din zilele noastre – tarabele cu bunuri de vânzare la stradă şi corturile de locuit în spate. Niciodată, în istoria recentă a Oradiei, pe un spaţiu atât de mic nu s-au vorbit atât de multe limbi străine. Fierarii spanioli din Toledo au venit cu una dintre cele mai atractive oferte. Şorţurile de piele, foalele uriaşe, ciocanele care bat ritmic fierul roşu şi palmele înegrite ale bărbaţilor, majoritatea bărboşi, toate sunt din aceeaşi poveste, despre meşteşugul armelor devenit artă şi recunoașterea acestuia în toată lumea.
https://youtu.be/KIwvB-IYAQw
Spital medieval
Româna, maghiara, ucraineana şi o colecţie de alte limbi slave, greu de diferenţiat pentru urechea obişnuită cu limbile latine, dau farmec şi colorit auditiv unei plimbări prin tabăra medievală.
În tabăra croaţilor din trupa Guardians of Zagreb, reconstituirea unui spital medieval e prilej de amuzament, dar şi de fiori reci pe şira spinării.
Recomandându-se drept călugăriţa Marina, o tânără croată ne-a oferit un ghidaj prin cortul-spital. Acesta e spitalul nostru medieval, noi suntem Cavaleri din Ordinul Sfântului Ioan, înființat în Ierusalim, în timpul Cruciadelor , s-a prezentat ea.
O replică a craniului lui Blessed Gerard, fondatorul ordinului tronează la loc de cinste în cort, cu rostul de a onora moștenirea și metodele întemeietorului. În spitalele sale erau primiți toți oamenii, indiferent de religie, naționalitate, status social, apartenența sau nu la vreo unitate militară. Inclusiv pelerinii aveau acces la serviciile medicale , spune ea, enunţând un deziderat al orânduirilor contemporane.
Trecând mai departe, la stabilirea diagnosticului, călugăriţa a prezentat metode cel puțin ciudate pentru timpurile noastre. Totuşi, considerând lipsa de interes sau pricepere afișată de unii medici din zilele noastre, parcă ți-ai dori superputerea de a-i trimite înapoi în timpuri medievale, măcar pe durata stabilirii diagnosticului.
Rozeta imprimată pe o pânză de la intarea în spitalul improvizat afișează potențialele diagnostice în funcție de culoarea urinei. Tot curcubeul și câteva nuanțe aprinse în plus, cât se poate de nefirești, indicau medicilor medievali afecțiunile de care sufereau cei ce le treceau pragul.
”Doctorii medievali începeau consultația cerând pacientului o probă de urină, pe care o analizau mirosind-o, gustând-o și comparând culorile cu cele de pe această diagramă. Dacă urina era roșie, de exemplu, e semn pentru sângerări interioare. Dacă e portocaliu intens, e semn de dezhidratare. Dacă era una dintre aceste culori ciudate (iar culori ciudate înseamnă de la roz-Barbie până la azuriu mediteranean n.r.), atunci înseamnă că pacientul are o boală rară, o infecție severă sau o a fost otrăvit. Culorile de pe diagrama noastră sunt destul de fidele, sunt copiate după documentele oficiale”, ne-a spus, prompt, călugăriţa, în faţa rezonabilei îndoieli de pe feţele vizitatorilor.
O altă pânză imprimată expune potențialele răni accidentale sau de război și modul în care se poate interveni pentru salvarea pacientului. Desigur, instrumentarul expus pe masa de operații, sub pânză, dă de gândit: foarte probabil că ajuns pe mâna chirurgilor medievali, pacientul era vindecat de baiul cu care venea, dar murea de septicemie. Cel mai probabil, la vremea aceea se verifica cât de poate de fizic vorba aceea, „ce nu te omoară te face mai puternic”.
Intenția contează, însă, iar în spitalele Cavalerilor din Ordinul Sfântului Ioan se angajau doctori pricepuți din toată lumea, evrei sau musulmani, interesați de cercetare, vindecare și îmbunătățirea metodelor de tratament, spune, serioasă, călugăriţa croată.
Mai încolo sunt expuse leacurile vegetale și mineralele despre care, până azi, se crede că au efecte în tratarea afecțiunilor medicale – precum jasp pentru inimă, cuarț – universal, ametist – contra adicțiilor.
Plimbarea prin tabără e posibilă până la căderea nopţii, au avertizat organizatorii. După această oră, şi cavalerii au nevoie de odihnă, rugăciune, meditaţie sau ce or fi făcând oamenii Evului Mediu în intimitatea, sau mai bine zis lipsa de intimitate, a corturilor de pânză.
http://www.bihon.ro/turnir-in-cetate-sau-in-lanci-sa-ne/2282059
Citiți principiile noastre de moderare aici!