Președintele Pasztor Sandor a anunțat că bugetul aproximativ alocat de Consiliul Județean pentru cele șapte zile de festival se ridică la 300.000 de lei. În schimb, Debreținul a alocat 200 milioane de forinți. Adică, de zece ori mai mult, circa 3 milioane de lei, a anunțat viceprimarul din Debrețin, Komolay Szabolcs.
În Debrețin, vor fi circa 2.000 de participanți, 18 care alegorice și 14 țări participante, anunță Komolay, precizând că, pe lângă carul alegoric comun, cu Oradea, denumit „Tradiții”, Debreținul mai pregătește care alegorice și cu orașul japonez Toyama, respectiv cu Palermo. Potrivit, președintelui Autoguvernării Hajdu – Bihar, Pajna Zoltan, carul comun cu Județul Bihor, botezat „Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi”, costă 18.000 de euro, efort suportat 50-50% de cele două consilii județene transfrontaliere.
Carele vor ajunge și vor pleca din Oradea, fără paradă, spre Valea Ierului, joi, 22 august. Motivul: șantierele din oraș. Pe lângă carele alegorice comune cu Municipiul Oradea și Județul Bihor, dinspre Debrețin vor sosi următoarele care alegorice: „Coroana Sfântă”, „Legenda Sfântului Ladislau” – carul Ministerului Resurselor Umane din Ungaria, „Moda este permanentă” – carul Centrului comercial FORUM Debrețin și „Dansul Leului alb și a Leului roșu”, carul comun al localităților Toyama și Debrețin.
Intrarea carelor alegorice în țară va fi precedată de o săptămână festivalieră (joi 15 august- joi, 22 august), finanțată Consiliul Județean condus de UDMR. În Oradea, programele vor fi ținute în Parcul Libertății de pe malul Crișului, în Cetate – teatrul de vară, în Piața Unirii, iar la Săcueni, pe stadion. 50 de copii români și 50 de copii de etnie maghiară din zona Beiușului vor face deplasarea la Debrețin, pentru a participa la festivalul de acolo, cheltuielile fiind suportate de CJ Bihor, prin Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar.
Mai multe bilete la HAVASI
Fără îndoială, momentul cel mai așteptat de orădeni este concertul HAVASI SYMPHONIC, organizat și finanțat, însă, doar de Municipiul Oradea, prin APTOR. De altfel, directorul APTOR, Mihai Jurca a anunțat suplimentarea celor 2.300 de bilete epuizate în timp record. S-au pus în vânzare alte 436 de bilete, repartizate în două tribune ce vor fi montate în Piața Unirii, în dreptul străzii Alecsandri. Biletele pot fi achiziționate doar pe iabilet.ro.
Programul festivalului
15 – 22 august
Locații: Oradea – porțiunea malului Crișului Repede de lângă Podul Intelectualilor, Piața Unirii, Cetatea Oradea – teatrul de vară, Săcueni – stadion
Joi – 15 august
Maghiarii – pentru fiecare! Tur memorial, „Rulează de la casă, acasă!”, cu această denumire organizează un tur ciclist comemorativ Asociația Tinerilor din Pesta
În dimineața zilei de 15 august, de la ora 9.00 pornește o echipă de bicicliști din curtea Cetății Oradea înspre Budapesta.
Vineri, 16 august (malul Crișului, Parcul Libertății, lângă Podul Intelectualilor)
Sărbătorim cu mic, cu mare! Programe dedicate copiilor și familiei, între orele 16.00 – 21.00.
Ora 18.00: Ocupații distractive pentru mămici și copii (0-3 ani), conduse de educatoarea de grădiniță Rácz Kitti
Ora 18.00 Yoga pentru familie, exerciții coordonate de Csepregi Janka Zsófia, specialist în yoga pentru copii, femei și coloană
Ora 19.00 Spectacolul Trupei Lilliput a Teatrului Szigligeti
Ora 20.00 Concert pentru copii a formației Tücsök
Sâmbătă, 17 august
18.00-19.00 Gala Dansului popular – RO/HU (malul Crișului)
19.00 Concert și prezentare a unor instrumente muzicale populare maghiare
Hang-Szer-Szám este un spectacol interactiv de muzică şi dans tradiţional maghiar. Inițiatorul proiectului este artistul emerit Farkas Zoltán „Batyu”. Va păși pe scenă și Debreczeni-Kis Helga.
Spectacolul în colaborare cu Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București.
20.30 Concert Tamás Gáspár
Duminică, 18 august (malul Crișului)
18.00 concert Party Band, șlagăre românești și maghiare
19.30 Formația Forever, concert cu șlagăre în engleză
21.00 Concert acustic Péter Szabó Szilvia
Luni, 19 august
17.00 Cofetăria Fan Ice: se va prezenta Prăjitura Oradei și Tortul județului Bihor
Prăjitura Oradei: „Prăjitura Art Nouveau”
Tortul județului: Tort Țara Bihorului
17.00-20.00: Prăjitura Oradei poate fi consumată gratuit – cofetăria Fan Ice
– „Desertul Art Nouveau” și Tortul Țării Bihorului vor putea fi găsite și achiziționate Fan Ice și Dolce Baccio, în acest interval, pe parcursul zilelor de luni, marți și miercuri 19 – 21 august
Pe malul Crișului:
18.00-19.00 Artă, muzică, vară, frumusețe pe malul Crișului – program asigurat de elevii Liceului de Artă
19.00 Deé Róbert și formația de fanfară
19.30 Teatru de vară, piesa Sólyom szárnyán – Pe aripile șoimului (în Cetate)
20.00 Ansamblul Nagyvárad, spectacol folcloric
Marți, 20 august
Pe malul Crișului:
18.00 Îți mai amintești …șlagăre de operetă și muzică de nostalgie în interpretarea artiștilor Varkucs Róbert și Molnár Júlia
19.00 Cântece populare maghiare cu Karcagi Nagy Zoltán
20.00 spectacol Formația Operetisimo
Miercuri, 21 august – Carnavalul Florilor din Oradea
12.00 Piața Unirii, spectacole susținute de grupe de majorete, dansuri populare, etc
12.00 – 17.00 expoziția carelor alegorice sosite în Oradea, Piața Unirii
20.30 Havasi Symphonic Concert Show, Piața Unirii
Joi, 22 august
11.00 pornirea carelor alegorice din Oradea și își contnuă traseul spre nordul județului, staționând câte 30 de minute în: Biharia, Tămășeu, Roșiori, Diosig.
16.00 Carele alegorice sosesc în Săcueni, unde va avea loc Carnavalul Florilor.
18.00 spectacol pe scenă a trupelor participante la festivitatea de primire a carelor alegorice
20.45 Discursuri ale organizatorilor
21.00 Concertul trupei rock Bikini.
Citiți principiile noastre de moderare aici!