Legenda leagă gâsca de o întâmplare a lui Martin. La vârsta senectuții a fost propus să fie episcop, dar Martin, modest, a refuzat titlul și funcția și pentru a nu fi găsit, s-a ascuns într-un grajd unde iernau gâștele. Exact ca la Roma, gâștele au făcut o asemenea gălăgie încât cei care-l căutau au venit la sigur și l-au găsit. Martin nu a mai putut refuza funcția de episcop. Această întâmplare ar explica simplist motivul ritualului culinar, având ca principal produs gâsca.
În Ungaria nu există nicio masă fără gâscă de ziua Sfântului Martin, iar de trei ani obiceiul e preluat și pe Valea Ierului. Evenimentul se bucură an de an de un succes tot mai mare. Dacă anul trecut, la concursul gastronomic s-au înscris patru echipe – Sălacea, Otomani, Săcueni și localitatea înfrățită Hortobágyi – la ediția din 2018 au participat 10 echipe.
Primarul Horvath Bela spune că participanții au pregătit preparate tradiționale din carne de gâscă, prezentate într-o manieră contemporană. Juriul a avut o misiune grea, dar în cele din urmă podiumul a fost ocupat, în ordine, de echipele din Otomani, Marghita și de cea a pompierilor voluntari din Sălacea.
Pentru a da mai multă culoare evenimentului, organizatorii au vrut să fie desemnată și „Cea mai frumoasă gâscă a Văii Ierului”. Din păcate, doar o singură gâscă a fost înscrisă în concurs, ce-i drept, un exemplar deosebit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!