Duminică la prânz a avut loc, în Sinagoga Mare de Rit Ortodox, deschiderea festivă a Festivalului Euroiudaica, organizat la Oradea de Federația Comunităților Evreiești din România (F.C.E.R.) și Departamentul pentru Relații Interetnice.
[eadvert]
În perioada 3-9 septembrie festivalul Euroiudaica celebrează cultura și tradițiile evreiești, programul cuprinzând zeci de evenimente din toate domeniile artei. La deschiderea festivă, o mulţime de personalităţi locale dar şi din ţară au fost prezente la discursurile ce au însoţit debutul primului festival de acest gen la Oradea, a cărui primă ediţie în ţară a avut loc în 2007, la Sibiu.
Evenimentul a început nu întâmplător pe 3 septembrie, în această dată fiind sărbătorită Ziua Europeană a Culturii Iudaice. Amfitrionul deschiderii festive a fost Eduard Kupferberg, Secretar General al F.C.E.R., care a amintit că festivalul îşi propune să ofere locuitorilor oraşului Oradea şi vizitatorior săi o monstră din ceea ce înseamnă cultura evreiască europeană, care a fost „una dintre primele culturi transnaţionale care a purtat elemente dintr-o ţară în alta şi care a influențat dar a şi fost influenţată de cultura ţărilor în care au trăit ereii respectivi”.
Sărbătoarea vieţii evreieşti
Primul care a vorbit a fost deputatul Silviu Vexler, preşedintele F.C.E.R., care a mărturisit că la Oradea se simte întotdeauna ca acasă. „Euroiudaica, aşa cum a fost conceput el iniţial, este un festival al culturii şi tradiţiilor evreieşti, dar după cum am descoperit de-a lungul anilor şi după cum am văzut atunci când l-am pregătit, este mult mai mult. Este înainte de orice altceva, un joc al cuvintelor”, spune Silviu Vexler amintind că lumea începe de la un cuvânt şi de acolo continuă totul.
„Evreii, în baza cuvintelor, au avut cele două trăsături predominante: credinţa în Dumnezeu, pe care oamenii, fiind mici, o exprimă pe baza unor cuvinte, şi cultura, care a devenit parte din identitatea care a însoţit evreii de-a lungul secolelor. Dar toate aceste cuvinte, fapte şi întâmplări înseamnă un singur lucru: viaţă! Şi scopul pe care-l dorim ca acest festival să îl aibă, ceea ce dorim să transmitem tuturor, este respectul faţă de trecutul vieţii evreieşti, dar şi bucuria de a avea astăzi o viaţă evreiască adevărată şi care se transformă din ce în ce mai bine în România, dar mai ales celebrarea şi încurajarea viitorului vieţii evreieşti în toată ţara”, a spus Silviu Vexler, subliniind că acest festival înseamnă şi dorinţa de a împărtăşi celor din jur ceea ce înseamnă cultura, gândurile şi sufletul ereiesc.
Andrei Ungar, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Marcel Ciolacu, a dat citire mesajului premierului.
„Organizat de Federația Comunităților Evreiești din România, cultul mozaic, evenimentul a devenit un simbol al modului în care o minoritate etnică şi religioasă poate să-şi păstreze şi promoveze identitatea unică şi valorile culturale în cadrul societăţii româneşti şi europene. Festivalul, găzduit în acest an de municipiul Oradea, un oraş în care culturile se împletesc iar tradiţiile sunt respectate, păstrate şi îmbogăţite, este un prilej de mărtuire a continuităţii dinamice a culturii şi tradiţiilor evreieşti” a transmis Marcel Ciolacu, adăugând că evreii din ţara noastră, indiferent de domeniile de activitate, sunt purtătorii unei culturi specifice, răspândind cunoştinţe şi valori cu valenţe universale subliniind că Guvernul României încurajează şi susţine eforturile de consolidare a patrimoniului spiritual al comunităţii evreieşti şi de punere în valoare a contribuţiei acesteiea în societatea românească.
„Într-o lume din ce în ce mai marcată de ascensiunea antisemitismului, a xenofobiei, a extremismelor de tot felul, Federația Comunităților Evreiești din România, cultul mozaic, este unul dintre pivoţii dialogului şi ai colaborării interreligioase şi interculturale. Manifestări precum festivalul „Euroiudaica” reprezintă o contribuţie importantă la promovarea unei culturi a convieţuirii, a dialogului şi a toleranţei, e care Europa area tâta nevoie astăzi”, a transmis premierul.
Eduard Kupferberg a dat apoi citire mesajului lui Corneliu Nistor, consilier prezidenţial, care a transmis felicitările şi aprecierea preşedintelui României pentru contribuţia valoroasă a comunităţii evreieşti la dialogul culturilor şi etniilor din ţara noastră, la patrimoniul şi binele nostru comun. Consilierul a apreciat prestigiul dobândit de festivalul Euroiudaica datorită principiilor pe care le aduce laolaltă şi datprită patrimoniului valoros pe care îl promovează şi îl situează în actualitate.
„Este o onoare să evoc în cadrul acestei manifestări personalităţile evreieşti devenite repere în istoria culturală naţională , care ne-au marcat pozitiv modernitatea în dialogul cu cultura universală”, a transmis Corneliu Nistor, evidenţiind că Euroiudaică reprezintă un bun exemplu de participare a comunităţii evreieşti la o continuă misiune umanistă a culturii, Oradea rămânând un punct de inflexiune în istoria evreilor.
Deputatul Ovidiu Ganţ a venit din Timişoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, simţindu-se la rândul său ca acasă în Oradea. Politicianul, vorbind din partea comunităţii germane, a apreciat colaborarea de aici între comunităţi, convieţuirea interetnică, interreligioasă şi interculturală sperând ca din acest motiv, în anii care vin, Oradea să devină la rândul ei Capitală Europeană a Culturii- Primarul Florin Birta şi prefectul Dumitru Ţiplea au asigurat comunitatea ereiască de toată colaborarea atât personală cât şi instituţională.
Gânduri bune de anul nou
Felix Koppelmann, președintele Comunității Evreilor din Oradea, în calitate de gazdă, a urat tuturor „Bine aţi venit!”, „în limba pe care a folosit-o primul om din lume şi apoi toţi evreii”, urând orădenilor să se bucure de acest festival în favoarea păcii „de care toţi avem nevoie, indiferent da ţară sau etnie”.
A fost invitat la microfon să binecuvânteze festivalul rabinul prof. Asher Ehrenfeld care a amintit că suntem cu două săptămâni înainte de sărbătorirea Anului Nou evreiesc, Rosh Hashanah, care va fi anul 5784. „Noi sărbătorim anul nou, ziua când tot universul a fost creat. Ziua Creaţiei”, a spus profesorul Ehrenfeld urând tuturor să aibă „o viaţă mai bună, mai sănătoasă, mai culturală”.
La deschiderea festivă a festivalului Euroiudaica, printre cei prezenţi s-au aflat Mihai Jurca -city manager al municipiului Oradea, Alexandru Chira – directorul general APTOR, dr. Gheorghe Carp, șeful Spitalului Județean dar şi dr. Gheorghe Bumbu, fostul deputat Gavrilă Ghilea sau istoricul prof. univ. dr. Antonio Faur.
Prima zi Euroiudaica a continuat cu un tur ghidat susținut de arhitectul Cristian Pușcaș, care a vorbit despre patrimoniul evreiesc din Oradea, seara fiind dedicată spectacolui de muzică tradițională Klezmer și dansuri israeliene, în Piața Unirii, cu trupele Bucharest Klezmer Band, Hakeshet Klezmer Band și Or Neurim.
Toate evenimentele din festival au intrare liberă în limita locurilor disponibile cu excepţia spectacolului Teatrului Regina Maria – „Scripcarul pe acoperiș”, pentru care este nevoie de achiziționarea de bilete. Detalii găsiți pe siteul www.teatrulreginamaria.ro. Partenerii Festivalului Euroiudaica sunt: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, American Jewish Joint Distribution Committee, Comunitatea Evreilor din Oradea & JCC Oradea, Visit Oradea, Oradea Heritage, Teatrul Regina Maria, Institutul Polonez București, TopSound, NOO’VO Resto lounge, Novartis, Szigligeti Szinhaz.
Luni, 4 septembrie
– ora 11:00, la Casa Darvas – La Roche, conferinţa „Evreii rock’n’roll”, susținută de muzicianul Berti Barbera
– ora 16.30, lansare de carte la Casa Darvas-La Roche: „Abraham Heschel – Un profet al vremurilor noastre”, de Edward K. Kaplan. Invitat: dr. Cristian Vechiu, specialist în istoria și filosofia religiilor
Pornind de la această carte publicată recent de editura Hasefer, Euroiudaica propune o discuție în jurul marii personalități a lui Abraham Heschel și a valorilor pentru care rabinul și filozoful a luptat, cu precădere respectarea drepturilor omului și promovarea dialogului interreligios.
– ora 18.30, pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea, spectacolul „Nuntă cu divorț”, al Teatrului Evreiesc de Stat, în regia lui Dan Tudor.
– ora 21.00, la Noo’vo Resto Lounge, concertul „Yiddish Tango” susținut de Berti Barbera & Mariano Castro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!