Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea (FITO) care s-a desfăşurat în luna iunie şi nu toamna a fost cea din 2019. Unul dintre motivele mutării festivalului din septembrie în iunie a fost suprapunerea cu alte festivaluri. De asemenea s-a ţinut cont că timpul nefavorabil din toamnă încurcă planificarea spectacolelor în aer liber. La ediţia din 2019, timp de opt zile, spectatorii au fost invitaţi la un maraton teatral care a cuprins 19 spectacole de la companii teatrale renumite din întreaga țară, dar și din străinătate. FITO a cuprins două secţiuni: secţiunea concurs – Festivalul de Teatru Scurt și secțiunea „Spectacole invitate off concurs”. La ediţia din 2019, Teatrul Regina Maria s-a bucurat de Premiul special al juriului primit de spectacolul „Avalanșa”.
[eadvert]
Festival cu tradiţie, fără subvenţie
După doi ani de pauză, Teatrul Regina Maria din Oradea a anunţat startul înscrierilor la cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt, eveniment ce se va desfăşura în perioada 9 – 19 iunie 2022. După cum spune Daniel Vulcu, managerul teatrului, cu toate că festivalul nu a primit subvenţie de la Consiliul Judeţean şi nici APTOR nu îl are în vedere, singurul festival dedicat piesei într-un act din România va avea totuşi loc. „Exceptând cei doi ani în care nu a fost organizat din cauza pandemiei, festivalul nu trebuie întrerupt. Am lansat înscrierea, pentru că nu avem subvenţie ne asumăm selecţia în festival, şi vom mai vedea ce se întâmplă”, spune managerul, speranţa venind de la posibilii sponsori.
Festivalul de Teatru Scurt are o longevitate egalată de puţine festivaluri din ţară. Prima ediţie, care a fost primită cu mare entuziasm de oamenii de teatru, a avut loc în 23-29 noiembrie 1976. În festival au fost prezentate atunci opt teatre cu unsprezece spectacole. Dar festivalul nu s-a rezumat doar la spectacole. „Colocviul a organizat piesei scurte întâlniri şi dezbateri ale spectacolelor cu publicul, vizite în întreprinderi şi şcoli, s-au lansat cărţi de teatru. Stelian Vasilescu a scos o «Foaie a Săptămânii» în care au scris dramaturgi, regizori, universitari, critici, sub genericul «Oaspeţii noştri au cuvântul»”, scrie criticul de teatru Elisabeta Pop, fost secretar literar al teatrului orădean, în volumul „Teatrul românesc la Oradea – Perspectivă monografică”.
Din 1984, de la cea de-a VI-a ediţie, Festivalul de Teatru Scurt devine internaţional. Ar fi prea mult de scris pentru a aminti, de-a lungul celor XXV de ediţii, toate numele „grele” ale teatrului românesc – actori, regizori, dansatori, scenografi, critici de teatru, directori de festivaluri, dar şi personalităţi marcante ale vieţii culturale din România – care au onorat festivalul, atât pe scenă cât şi în juriu. Prin acest festival, regizori valoroşi au început să monteze piese scurte, realizând spectacole remarcabile, astăzi fiecare teatru având în repertoriu piese de teatru scurt.
Din 2013, Festivalul de Teatru Scurt devine parte a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea. Orădenii au vizionat şi spectacole din Ungaria, Italia, Franţa, Croaţia, Cehia, Republica Moldova, sau din îndepărtata Japonie. „Scopul acestui festival este acela de a crea un spaţiu de reflecţie asupra actului teatral, de a stimula creaţia contemporană prin reprezentarea piesei de teatru scurt, de a facilita accesul publicului la actul cultural prin valorificarea spaţiilor neconvenţionale de joc şi de a susţine şi promova tinerii artişti din domeniul teatral”, se precizează în prezentarea festivalului.
Înscrieri în festival
Anul acesta, selecția va fi realizată de o echipă a Teatrului Regina Maria. Conform regulamentului festivalului, spectacolele selecţionate vor trebui să se încadreze în specificul festivalului de teatru scurt, adică nu trebuie să depăşească 90 de minute, fără pauză. Componența trupelor la secţiunea concurs este de maximum 30 de persoane.
Perioada de înscriere este 14 februarie –15 aprilie. Selecţia spectacolelor care vor fi prezentate în festival va fi anunţată până la data de 1 mai 2022, cu precizarea că organizatorii nu îşi asumă posibilele probleme legate de obţinerea drepturilor de autor ale spectacolelor selecţionate.
Festivalul este unul competitiv. Un juriu alcătuit din trei personalități ale lumii teatrale româneşti va acorda următoarele premii: Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună regie, Premiul pentru cea mai bună scenografie, Premiul pentru cel mai bun actor, Premiul pentru cea mai bună actriţă.
Spectacolele din Festivalul de Teatru Scurt se vor juca la Sala Mare a Teatrului Regina Maria, la Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria, în Cetatea Oradea – scena mobilă şieste anunţată şi Sala Transilvania, sala fostul Cinematograf Transilvania, care se pare că va fi gata până în vară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!