A treia ediţie a Festivalului Folk Pro Lirica Oradea va debuta sâmbătă, 21 septembrie, cu un eveniment cultural care se înscrie în seria manifestărilor dedicate „Anului Cărții“. Sub egida Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, începând cu ora 16:00 va avea loc lansarea a patru cărți și a unui album de textier, toate în strânsă legătură cu fenomenul folkist.
Poeta Mihaela Dindelegan, președinta asociației organizatoare a festivalului, vine în fața publicului cu cele trei volume din Antologia de sonete care îi poartă semnătura, și care conțin aproape 5.000 de sonete, scrise între anii 2015 – 2019. Fiecare volum are în medie 800 de pagini, cel de-al treilea fiind publicat în urmă cu câteva zile, în conținutul său aflându-se peste 1.500 de poeme noi.
O altă carte care va fi lansată în cadrul festivalului este volumul de poezii „Nespus de tânără”, aparținând profesoarei Ifrim-Săsărman Carmen, sora cunoscutului folkist Florin Săsărman. Iar organizatoarea Festivalului „Folk pe pâine” de la Pecica, poeta Eugenia Ponta Pete, aduce de la Arad albumul de textier „Acorduri de mai”, care conține un număr de 14 piese scrise de diferiți compozitori pe versurile sale. Întâlnirea cu publicul va avea loc în corpul de clădire situat în dreapta Amfiteatrului, gestionat de Asociația Milessime.
Concerte în Amfiteatru
În amfiteatrul din Cetatea Oradea, vor începe atât sâmbătă cât şi duminică, de la ora 17:00, concertele Festivalului Folk Pro Lirica Oradea, ediţia a III-a. În prima zi, vor evolua Grupul „Tineri chitarişti” – Bercea Alexa, Dascălu Alexia, Antonia Ganea şi Zaha Cosmina (Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, clasa de canto a prof. Dana Oprescu) – Raul Bochiş & Prietenii – Monica Cojocaru – Traian Cosma – Liliana Ioniţă Budău & Fala Band, urmați de Adrian Ivanițchi, fost membru al trupelor Sideral și Sfinx, al Cenaclului Flacăra, membru al juriului Festivalului Sighișoara Folk.
Duminică, alături de folkiştii orădeni Andrei Arad – Adina Hodişan – Raul Silaghi, va concerta Florin Ștefan instrumentist polivalent, pasionat de muzica arhaică, dar mai cunoscut în rolul de chitarist al formației Semnal M. Seara va fi încheiată de concertul legendei vii a folkului românesc Mircea Vintilă.
Festivalul folk este organizat de Fundația Pro Lirica și Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, în colaborare cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural. Dacă la a doua ediţie festivalul miza pe un buget de maxim 20-25.000 de lei, anul acesta beneficiază de un buget de aproximativ 18.000 lei, după cum precizează Mihaela Dindelegan, un motiv în plus pentru a aprecia curajul şi încăpăţânarea frumoasă de a da oraşului Oradea un festival de folk.
Citiți principiile noastre de moderare aici!