[eadvert]
Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Salonta şi compania Rova Film, se va desfăşura în perioada 28-30 august, în trei seri în care publicul va putea urmări o selecţie de filme reprezentative pentru cinematografia română şi maghiară.
Festivalul va avea loc în aer liber, în incinta Ştrandului Municipal Salonta, cu respectarea măsurilor de prevenţie a răspândirii noului coronavirus. Intrarea va fi liberă. Festivalul va fi un prilej de destindere, descoperire și comunicare, în fiecare seară urmând să fie prezenți invitați speciali, regizori, actori sau producători ai filmelor, care vor discuta cu publicul după proiecție. Partenerii locali sunt Ştrandul Municipal Salonta, Gravo Stile Industry, Sal-Pan.
Festivalul Filmului pe Frontieră Salonta este un eveniment iniţiat de Primăria Municipiului Salonta, idee la care a răspuns regizorul Marian Crişan iar prima ediţie, organizată vara trecută, a fost finanţată prin Proiectul Cooperare culturală între cetățenii din zona transfrontalieră Salonta-Gyula, ROHU 280, proiect derulat de Primăria Salonta alături de alte activități culturale.
Printre filmele selectate la prima ediţie, s-au numărat Parking, în regia lui Tudor Giurgiu, reprezentat de către co-scenaristul filmului, scriitorul Marin Malaicu Hondrari, și X – Scos din Sistem, în regia lui Károly Ujj Mészáros, prezentat de către producătorul András Muhi.
Programul Festivalului de Film de Frontieră ediţia 2020, moderat de criticul de film, Valerian Sava:
Vineri, 28 august: 20:30 – La Gomera (2019) – 93 minute
Un actor din serialul „Vlad” a urmărit alături de orădeni producția „La Gomera” în cadrul TIFF 2019
La Gomera este un film românesc din 2019 regizat de Corneliu Porumboiu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Vlad Ivanov și Catrinel Menghia. A avut premiera la Festivalul de film de la Cannes, în 2019.
A fost selecția României pentru Premiile Oscar din 2020, dar nu a fost nominalizat. Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.
Q&A cu un invitat.
23:00 – Lajkó, ţigan în cosmos (2018) – 90 minute
La începutul anului 1957, Serbán Lajos, adică Lajkó, un ţigan din Ungaria, ajunge candidat al URSS pentru primul cosmonaut al lumii, care urmează să fie și primul om în spațiu. El intră în competiție cu Helga Mengele din Germania, Ilmar din Estonia sau Timujin din Mongolia. Concursul este prezidat de nimeni altul decât de Leonid Brejnev, iar lucrurile se complică și mai tare atunci când apare și tatăl lui Lajkó.
Q&A cu un invitat.
Sâmbătă, 29 august: 20:30 – Morgen (2010) – 100 minute
Filmul îl prezintă pe Nelu, în vârstă de 40 de ani, care lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta şi trăiește împreună cu soția într-o casă izolată pe un câmp, în afara orașului. Într-o zi, bărbatul pescuiește ceva neobișnuit: un emigrant care vrea să treacă granița ilegal. Morgen este un film realizat de regizorul român Marian Crișan, care a primit 4 distincții la Festivalul Internațional de Film de la Locarno din Elveția: Premiul Special al Juriului, acordat celei de-a doua cea mai bună producție din selecție, premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului (unde s-a clasat pe locul al treilea), precum și premiul Don Quijote din partea Federației Internaționale Cineclub.
Q&A cu invitați – actorii principali ai filmului și prezența regizorului.
23:00 – Tovarăşul Draculici (2019) – 95 minute
O comedie cu un umor negru ca noaptea, protagoniști de excepție, elemente vizuale memorabile și o poveste cu întorsături de situație care se petrece în Ungaria anilor ’70. Tovarășul Fábián (Zsolt Nagy), trecut și prin revoluția cubaneză, își vizitează patria pentru a lansa o mișcare grandioasă de donare de sânge. Dar ceva e în neregulă cu el. Bătrânul luptător arată de parcă ar avea 30 de ani, posedă un aer degajat și conduce un Mustang roșu aprins, iar femeile mor după această bestie neobosită la pat…
Q&A cu un invitat.
Duminică, 30 august: 20:30 – Grădina sovietică (2019) – 76 minute
Grădina Sovietică este un film documentar, realizat de regizorul și producătorul Dragoș Turea timp de 10 ani și lansat în anul 2019 în Premieră Mondială la Sarajevo Film Festival. În timp ce investighează moartea misterioasă a bunicii sale, Turea descoperă un experiment științific secret, un plan al lui Nikita Hrușciov, de a transforma Moldova în Grădina Sovietică pentru aplicarea energiei atomice în agricultura locală.
Q&A cu invitat, regizorul filmului.
23:00 – Şi nici cu tine (2019) – 90 minute
Gergő, un afemeiat înrăit, încearcă să-şi consoleze mama bolnavă aflată pe patul de moarte și o minte că vecina lui, fostă dansatoare de striptease, este însărcinată cu copilul lui. Mama lui Gergő, disperată să aibă nepoți, îl vede pe fiul lui împlinit, își ia rămas bun de la toată lumea și se vindecă. Desigur, încărcăturile devin de-aici din ce în ce mai haioase cu creșterea burticii lui Saci.
Q&A cu un invitat
Trimite articolul
XNu e lume, nu-i Covid.