A fost o adevărată sărbătoare, miercuri după amiază, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Aici a avut loc a II-a ediție a Festivalului – Concurs Național „Florica Ungur”.
[eadvert]
Evenimentul, organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, a fost unul de înaltă ținută artistică. Emoțiile concurenților, căldura publicului orădean, varietatea cântecelor și dinamismul dansurilor populare au fost doar câteva dintre elementele de succes ale ediției din acest an a manifestării.
Trofeul Festivalului a fost adjudecat de tânăra interpretă Anamaria Roxana Goia, reprezentantă a județului Timiș. Roxana Goia a primit și premiul special „Florica Ungur”, precum și premiul special oferit de Orchestra „Rapsodia bihoreană”, condusă de maestrul Liviu Buțiu.
16 concurenți din mai multe zone geografice ale țării au evoluat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, încercând să dovedească publicului și juriului de specialitate că sunt cei mai buni promotori ai cântecului popular românesc, a diversității, precum și a autenticității lui.
În final, publicul, dar mai ales juriul, a apreciat că ei dețin toate calitățile vocale și interpretative de care au nevoie pentru a cânta pe marile scene.
Premiați
Tinerii selectați în concurs au reprezentat județele Bistrița, Alba, Bihor, Prahova, Sibiu, Buzău, Vaslui, Timiș și Maramureș. Publicul orădean i-a urmărit cu entuziasm și bucurie și a declarat că sunt cu toții câștigători, căci au reușit să transforme scena festivalului într-o oază a folclorului românesc.
Jumătate dintre concurenți au fost premiați pentru evoluția lor. Astfel, premiul „Florica Ungur” și trofeul Festivalului a fost obținut de Roxana Anamaria Goia , premiul I a fost înmânat tinerei Alexia Nicole Alb, premiul II a fost acordat lui Dorinel Dănuț Gavriluț-Pîrvoni.
Premiul III a fost obținut de Iulia Ioana Vlad.
Totodată, juriul a acordat și trei mențiuni. Acestea au ajuns la Dinu Andrei Daniel, Costea Maria Daria și Gandore Delia Andreea. Premiul Orchestrei „Rapsodia Bihoreană” a fost câștigat de Goia Roxana Anamaria, iar premiul special al Fundației „Florica Zaha” a fost acordat tinerei Paula Alexa Pintiuță. Cea din urmă, pe lângă diplomă a primit din partea interpretei Florica Zaha și o sumă de bani pentru a-i susține talentul.
Festivalul a continuat cu un spectacol de gală susținut de artiști consacrați: Andreea Voica, Florica Bradu, Veta Biriș, Florica Zaha, Maria Sidea, Antoanela Ferche Buțiu, Corina Szatmari, Carmen Oșian, Izabela Tomița și Gabriel Popescu.
Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului”, coregraf Dragoș Lorin Bodea, Grupul Vocal „Lioara” al Școlii de Arte „Francisc Hubic”, sub îndrumarea prof. coordonator Antonela Ferche Buțiu și Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, sub bagheta dirijorului prof. Liviu Buțiu, au adus manifestării o notă de rafinament și profesionalism.
„Mă bucur că, în memoria regretatei Florica Ungur, am organizat și cea de-a doua ediție a Festivalului. Îi felicit din suflet pe toți concurenții, pentru talentul și dedicarea lor remarcabilă”, a spus prof. Liviu Buțiu, sufletul acestui eveniment.
Gazda Festivalului-Concurs Național „Florica Ungur” a fost Iuliana Tudor, una dintre cele mai apreciate prezentatoare de televiziune din România.
Președintele juriului a fost Elise Stan. Aceasta a spus că ceea ce a văzut la Oradea o face să creadă că folclorul românesc este pe mâini bune.
„De sus, ne privește și se bucură regretata Florica Ungur. Ea a susținut tinerii de valoare și cântecul adevărat și a scos la lumină adevărate bijuterii folclorice”, a spus prof. de. Elise Stan, etnomuzicolog și realizator de emisiuni la Televiziunea Română.
Artiștii, Elise Stan și Iuliana Tudor, cu toții au apreciat valoarea orchestrei „Rapsodia bihoreană”, condusă de prof. Liviu Buțiu.
„Folclorul va fi întotdeauna cu noi, este sufletul nostru românesc. Cântecul nostru popular este tinerețea perspetuă. Cu această orchestră și cu acest dirijor ne simțim în siguranță”, a spus Florica Zaha.
Citiți principiile noastre de moderare aici!