A 10-a ediție a festivalului concurs „D`ale porcului” a început sâmbătă, la prima oră, în parcarea de la Era Shopping Center și va continua până duminică după-amiaza.
[eadvert]
Programul plin al acestor zile completează preparatele tradiționale din porc proaspăt cu o ofertă adecvată de muzică populară, la scena festivalului sau printre tarabe.
Prima zi e, de regulă, rezervată competiției dintre echipele reprezentative ale unor localități sau zone. Acestea aduc în atenția publicului degustător rețetele clasice, rafinate în timp de condițiile zonelor folclorice de proveniență. Mândria bucătarilor constă din a putea produce, de la o ediție la alta, preparate a căror „identitate” a fost validată deja, prin respectarea cu sfințenie, a rețetei.
Cârnațul arădenilor de la Maistoru Căsap are strict patru ingrediente – carnea, sarea, piperul și usturoiul, iar calibrarea lor în rețetă ține de experiența bucătarului. Echipa arădeană de la Nădlac, participantă în afara concursului, a adus la Oradea un cârnaț picant, o bogăție de carne ușor grasă, condimentată din plin cu boia dulce și iute, sare și piper.
Bihorenii au mizat, îndeobște, pe toroș, dar și pe specialități mai „exotice” precum tocănița din unghii de porc, care a trezit interesul arbitrilor din afara zonei noastre geografice.
„Echipele se prezintă foarte bine, de la o ediție la alta s-au perfecționat, atât sub în privința aspectului, al uniformelor dar și al modului în care își prezintă produsele. Sunt foarte mulțumit de participanții din concurs și îi felicit”, a declarat pentru Bihon.ro Nicolae Pop, directorul concursului.
Specialiștii și maeștrii din juriu au fost mereu prezenți între tarabele din concurs și au judecat cu ochi critic fiecare aspect – de la curățenia locului de preparare al cărnii, modul de lucru și ulterior, aspectul, mirosul și apoi gustul preparatelor, știut fiind că o mâncare se consumă prima dată cu ochii și cu nasul, abia apoi cu gura.
Specialiștii din juriu Juriul ediţiei a X-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este format exclusiv din profesionişti în gastronomie, importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești: Ştefan BERCEA – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România Ciprian NICOLESCU – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică (IKA) 2020 Cerasela LUNGU – c
ăpitanul echipei „Casa boierului din deal” medaliată cu bronz la Cupa Mondială Gastronomică 2022, participantă la IKA 2024 Nina RUS – owner „Bunătăţile lu’ Nina”, participantă la IKA 2024 Mircea GROZA – arheolog culinar, autor „Zămuri – supe, zupe şi năcreli”
Cosmin DRAGOMIR – fondator „GASTROART”, autor „Curatorul de zacuscă”
Liviu BOSNEA – manager „Frăția ceaunelor”
Romana RISTA – diplomat culinar, „Fata care gătește cu flori”
George FURDUI – owner „OBLIX by Chef George Furdui”
Alexandru ŞANDRĂU – executive chef Complex PRESIDENT Băile Felix
Arbitri de pălincă:
NAGY Botond – Zekulhyda Săcueni – 2 titluri de campion la Brillante 2023 și 2 titluri de campion la Quintessence 2023
FENESI Győző Peter – Manufactura Fenesi Oradea
Festivalul continuă pe durata zilei de sâmbătă, urmând ca duminică să intre în scenă profesioniștii consacrați sau aspiranți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!