La 22 mai, de la orele 20, va concerta Little G Weevil, cântăreţ de succes care de zece ani trăieşte în America, unde i-au apărut trei albume foarte apreciate. Cântăreţ, chitarist, compozitor, producer originar din Ungaria, în 2013 a câştigat International Blues Challenge şi a fost nominalizat al Blues Music Award, categoria Acoustic Artist of the Year. Marele premiu i-a schimbat total viaţa. În 23 iulie 2013 i-a apărut al treilea CD, cu titlul Moving, ales de revista Mojo printre cele mai bune albume ale anului.
Premii
La 23 mai, de la orele 19.30 va concerta Mircea Tiberian şi Nadia Trohin. Pentru fanii jazzului, pianistul şi compozitorul Mircea Tiberian este un nume cunoscut. A concertat alături de nume sonore ale jazz-ului, cum ar fi: Larry Coryell, Tomasz Stanko, Herb Robertson, Ed Shuller, Nicholas Simion, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin, Theo Jorgensmann, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Dan Mândrilă, Anca Parghel. Discografia sa cuprinde: Magic Bird, Never Ending Story, Working Underground, Alone in Heaven, Hotel of Three Beginnings, Back To My Angel, Eleven, Viaţa lumii şi Trei lumini. Acestora li se mai adaugă patru discuri împreună cu grupul Interzone , al cărui co-leader este, alături de Maurice de Martin. Printre premiile obţinute de Mircea Tiberian se numără: Muzicianul Român al Anului (1987); Premiul Uniunii Compozitorilor pentru compoziţie jazz (1990, 1996, 2000); Premiul pentru Întreaga Activitate Artistică (Asociaţia de jazz Napocensis, 2001).
Cunoscută
Partenera sa în concert, Nadia Trohin, născută la Chişinău, fostă solistă a grupului Millenium, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia jazz, clasa maestrului Mircea Tiberian, devenind un nume în scurt timp. Anul absolvirii, 2010, este şi cel al debutului în jazz la Festivalul de Jazz de la Târgu Mureş, unde a obţinut Premiul pentru cea mai bună trupă „Nadia&Friends”. Din 2011 face parte din proiectul „La margine de Bucureşti”, proiect de muzică românească interbelică şi jazz, conceput de către Mircea Tiberian, din care a rezultat un disc apărut la SoftRecords 2011, pentru înregistrarea căruia a colaborat cu contrabasistul Chris Dahlgren şi percuţionistul Maurice de Martin.
La 23 mai, de la orele 21, scena din parcul de pe strada Teiului va fi a saxofonistului american Andy Middleton şi a gurpului Oláh Kálmán Trió. Andy Middleton s-a născut în state, diploma de compozitor a primit-o de la Universitatea din Miami. Timp de aproape douăzeci de ani a trăit în New York, iar în 2006 s-a mutat în Viena, la invitaţia Conservatorului din Viena, unde predă printre altele jazz şi saxofon.
Cel mai bun
Conform criticilor, Andy Middleton este unul dintre cei mai buni saxofonişti, caracterizat prin virtuozitate, căldură, lirism. Compoziţiile proprii sunt pline de avânt şi melodie, având rădăcini în jazzul tradiţional, având totuşi un sonor modern. Ca interpret are un stil de neconfundat. Lista marilor muzicieni cu care i s-a intersectat cariera este lung, câţiva dntre ei: Kenny Wheeler, David Holland, Billy Hart, Maria Schneider, Randy Brecker, Bill Evans, Lionel Hampton, Bob Mintzer, Joey Calderazzo, Scott Colley şi Adam Nussbaum.
Oláh Kálmán s-a născut la Budapesta, în 1970, a terminat facultatea de muzică Liszt Ferenc, secţia jazz, iar din octombrie 2000 este profesorul de pian şi compoziţie din cadrul catedrei jazz al Academiei de Muzică Liszt Ferenc.
Ca şi compozitor, în lucrările sale contopeşte elemente de jazz cu cele ale muzicii clasice – de exemplu în Concerto for Jazz Orchestra, Images (In memoriam Béla Bartók), Passacaglia for orchestra & jazz trio, Hungarian Moods, sau Faţa Dunării, scrisă pentru orchestră.
Nume sonore
A evoluat cu nume cunoscute, ca Lee Konitz, Randy Brecker, Steve Grossman, Jack DeJohnette, John Patitucci, Tommy Campbell, Ron McClure, Andrej Ceccarelli, Paolo Fresu, Kenny Wheeler, Palle Danielson vagy Ravi Coltrane, Gerard Presencer, Rosario Giuliani sau Tony Lakatos.
Pe lângă numeroase alte premii, în 2006 a primit premiul Liszt Ferenc, iar în 2007 a fost distins cu premiul Societăţii Maghiare de Jazz. Pentru piesa sa, Always a fost distins cu premiul I al celui mai de seamă concurs al compozitorilor din America, Thelonius Monk Jazz Composer’s Competition.
În 24 mai, de la orele 19.30, vor evolua tineri cântăreţi jazz. Intrarea este liberă, programul se va ţine şi în caz de ploaie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!