Meșterii populari și-au expus creațiile și și-au expus tehnicile de lucru la Lăzăreni, în cadrul festivalului ,,România de Mână”. Organizat de Asociația de Teatru Experimental Clandestin, Festivalul ,,România de Mână”, ediția comemorativă ,,In memoriam Florica Duma” a avut loc în acest weekend la Bicăcel, comuna Lăzăreni.
La organizarea evenimentului, partener a fost Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, responsabil cu participarea Ansamblurilor Folclorice ,,Zestrea Budureșii”, ,,Cununa de pe Criș”, ,,Datina Hidișelului”, ,,Trei sate, trei surori”, ,,Dansatorii din Botean” și ,,Palisada”, dar și a artiștii : Maria Alexandra Secan, Alexandra Durgheu, Flavia Sferle, Mădălina Ilea, Elena Ioana Mihuța, Andrei Corb și Roxana Buzle.
,,Am organizat acest eveniment în primul rând pentru comunitatea din Lăzăreni, pentru că am vrut să oferim oamenilor ceva nou. Festivalul l-am desfășurat într-o fostă groapă de gunoi. Procesul de igienizare a fost unul intens și a reprezentat un exemplu pentru cei care își aruncau gunoiul aici, în ciuda faptului că beneficiază de servicii de salubrizare. Cred că au învățat că din urât poate ieși ceva frumos, cu puțină voință”, a declarat Sebastian Bărbălan, președintele Asociației de Teatru Experimental Clandestin pentru newsbihor.ro
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Primăria Lăzăreni și a beneficiat de sprijinul Consiliului Județean Bihor, prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte și Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.
“In memoriam Florica Duma”
Festivalul “România de mână” ediția a II-a, ediție comemorativă “In memoriam Florica Duma” a fost primul festival dedicat uneia dintre cele patru cânțărețe de muzică populară din zona Bihorului: Florica Duma, Florica Zaha, Florica Bradu și Florica Ungur supranumite și Florile Bihorului.
Scopul acestui proiect a fost, conform organizatorilor, de a așeza pe harta turismului cultural transilvănean zona Lăzărenilor și de a deschide drumul spre activități culturale în peisajul rural bihorean, de a face o aliniere la standardele zonelor cu potențial cultural și turistic din Europa, standarde impuse de zone dezvoltate din apropiere precum: Debrecen, Tășad, Cluj.
Totodată în scopul proiectului se încadrează și dorința de a continua traditța unor evenimente care au fost primite cu entuziasm de către comunitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!