Acțiunea minivacanței de 1 iunie se va desfășura mai ales pe verticală, în perimetrul Comunei Roșia. Carstul din zonă a făcut din Roșia o destinație de tradiție pentru speologi iar, din acest an, cu deschiderea noii zone de escaladă de pe Valea Lazuri, în cadrul Lazuri Climbing Fest, comuna ar putea deveni interesantă și pentru cățărători și pasionații de escaladă.
Pereții cu traseele echipate sunt situați în apropiere de Peștera cu Cristale, sub balconul de belvedere de pe Stanul Cârnului. E o zonă sălbatică, puțin cunoscută și chiar mai puțin frecventată.
Peretele propune sportivilor 48 de trasee de dificultăți diferite, de la unele de dificultate redusă la unele foarte dificile. „Sunt trasee cu dificultăți între 5+ și 10+. Cele de dificultate medie sunt cele mai numeroase. Sunt și trasee lungi, Ploaie de azur, Big Bruno, Roua Florilor de Cristal sau Pădurea Raiului au între 30 și 40 metri”, spune Sedevi Imre, în numele Asociației Sportive de Escaladă Oradea Crux, unul dintre organizatori.
Amenajarea traseelor a început anul trecut în octombrie și s-a terminat acum o săptămână.
Cazarea participanților se va face mai alea la cort, Primăria Roșia a pus la dispoziția evenimentului platoul din vecinătatea Peșterii cu Cristale. Puținele pensiuni din localitate pot oferi și ele spații de cazare.
De joi, 31 mai, și până în 3 iunie, în tabăra festivalului vor fi proiecții de filme și seri sociale, cu mâncare gătită pe foc deschis. Pentru participanții înscriși online, taxele de vizitare a peșterilor Meziad și Farcu sunt mai mici cu 25%. Până acum s-au înscris online participanți din București, Cluj, Iași sau Baia Mare dar și din Ungaria și Austria.
Evenimentul e organizat de Crux Oradea, de Clubul de Speologie Cristal Oradea, Agenția de Management al Destinației Bihor (AMD) și Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă(CAPDD).
AMD s-a implicat, anul trecut, și în organizarea Osoi Climbing Fest, când a fost inaugurată zona de escaladă din Vârciorog.
Contribuția CAPDD vine în contul proiectului „Pădurea Craiului, un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăiești”, finanțat prin programul Green Entrepreneurship, o inițiativă comună a Romanian American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!