Evenimentul a fost organizat de către unul dintre oamenii de afaceri din aşa-numitul cartier al beiuşenilor din Salonta, Ioan Sala. Peste 4.000 de sarmale au fost gătite de echipele din Tinca, Salonta, Tulca, de la Hotelul Milenium şi de la Hotel-Restaurant Slavia. Juriul i-a avut ca decidenţi pe viceprimarul Illyes Lajos şi secretarul Primăriei Patricia Ivanciuc. „Femeile ştiu să gătească, iar bărbaţii să aprecieze”, a spus viceprimarul. Membrii juriului au apreciat atât sarmalele, dar şi modul cum acestea au fost servite, respectiv modul în care au fost amenajate standurile. „Acest festival este mai mult decât o întâlnire gastronomică. Ştim că la preparaarea sarmalelor sunt ingreditente care nu trebuie să lipsească. Tot aşa, la astfel de manifestări nu trebuie să lipsească nici românii, nici ungurii, nici slovacii. Fiindcă numai împreună lucrurile merg bine. De altfel, noi ne dorim să realizăm şi un pol de dezvoltare: Salonta-Tinca- Mădăras-Vintere- Beiuş”, a spus primarul de Salonta Torok Laszlo.
Cu dragoste
Localnicii au sfidat ploaia şi la invitaţia organizatorilor au pornit la degustat sarmalele puse la dispoziţie de concurenţi. Sarmale cu tarhană, cu pisat, în foi de viţă, sarmale cu nucă. Cu toate apreciate de participanţi. În cele din urmă, juriul a decis că cele mai bune sarmale le-au făcut bucătarii Hotelului Restaurnat Slavia. Aceştia au spus că sunt ingrediente şi proporţii de la care nu se abat în prepararea sarmalelor: carne de porc şi slănină în proporţie de 2:1, că ciolanul nu trebuie să lipsească. Şi că se pune multă… dragoste.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!