Într-o lume tot mai diversă şi mai dinamică, toleranţa şi respectul faţă de ceilalţi, indiferent de naţionalitate ori arii culturale, ar trebui să fie caracteristicile omului contemporan. Pornind de la aceste principii, Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana”, Teatrul ,,Regina Maria’’, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii şi Asociaţia Hora au adus în faţa publicului orădean, timp de trei zile, artişti din Macedonia, Grecia, Israel, Mexic, Serbia, Slovacia şi din ţara noastră. Ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Folclor, pusă la punct de directorul Ansamblului Artistic Profesionist ,,Crişana’’, Leontin Ciucur, a adus pe străzile municipiului şi în Cetatea Oradea viaţă, culoare, sunet şi ritm, artiştii invitaţi dovedind, încă o dată, că diversitatea poate avea sens pozitiv.
Festivalul a debutat vineri, după amiază, cu o paradă a portului popular care s-a derulat pe traseul Casa de Cultură a Sindicatelor – str. Gen. Magheru – str. Republicii – Piaţa Ferdinand – Piaţa Unirii – str. Vasile Alecsandri – Cetatea Oradea şi a continuat cu spectacole folclorice în Cetatea Oradea, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.
În seara de duminică, seară care a încheiat Festivalul Internaţional de Folclor, Ansamblurile din Grecia, Israel, Macedonia, Serbia, Slovacia, Mexic şi Ansamblul Artistic Profesionist ,,Crişana’’ au prezentat un regal de dansuri şi cântece populare savurat de un public numeros.
Demersul cultural a avut rolul de a promova diversitatea culturală şi dialogul intercultural, dar şi să stimuleze interesul faţă de cultură în rândul cetăţenilor urbei.
Aşa cum anunţau organizatorii încă de la început, invitaţii din Turcia şi-au declinat participarea, ca urmare a situaţiei de urgenţă din ţara lor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!