„Pentru obţinerea unor producţii superioare, fermierii ar trebui să cunoască starea de calitate a solului şi tendinţele de modificare a calităţii solului sub influenţa tehnologiilor aplicate, pentru că în cele mai multe cazuri dozele sunt fie prea mari, fie prea mici, fie nu corespund cu potenţialul genetic al soiurilor sau hibrizilor cultivaţi”, spune Nicolae Hodişan, directorul DA Bihor.
Optimizarea consumului de îngrăşăminte şi a energiei folosite pentru administrarea lor constitue o preocupare de actualitate pentru cercetarea ştiinţifică şi practică.
În caz de suspiciuni asupra calităţii şi conformităţii îngrăşămintelor chimice achiziţionate fermierii trebuie să sesizeze Direcţia pentru Agricultură Bihor şi vor fi informaţi asupra posibilităţii de verificare a conformităţii produselor utilizate, din punct de vedere al compoziţiei acestora, prin prelevarea de probe de către inspectorii desemnaţi, eşantionarea şi transmiterea acestora către laboratoarele oficiale notificate în acest sens. Sesizările se pot face la adresa de e-mail:dadr.bh@madr.ro, sal la numerele de telefon: 0259.416.722, fax:0259.417.976.
Totodată, fermierii care doresc să-şi eficientizeze din punct de vedere economic procesul de fertilizare al culturilor se pot adresa OSPA Bihor, pentru a solicita Studii pedologice şi Planuri de fertilizare. (e-mail: ospabihor@yahoo.com, tel. 0259.447.025).
Citiți principiile noastre de moderare aici!