Astfel, fermierii care aleg să se asocieze în cooperative vor fi scutiţi de impozitul pe norma de venit, nu vor plăti taxe pe bunurile pe care le introduc în cooperativă, iar impozitul pe profit va fi redus cu 20% pentru o perioada de cinci ani, spun reprezentanţii ministerului de resort.
De asemenea, prin intermediul Măsurii 9 – Sprijin pentru înfiinţarea grupurilor de producători din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, fermierii care se asociază în cooperative sau grupuri de producători pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de până la 90% din valoarea proiectului.
Sprijin
Prin Măsură 9- Sprijin pentru înființarea grupurilor de producători se va acorda sprijin pentru înfiinţarea grupurilor de producători în scopul asigurării legăturii cu piaţa, îmbunătățirii şi adaptării producției atât la cerințele pieței (incluzând aspectele legate de caracterul cantitativ, calitativ și continuu al aprovizionării, și de siguranță alimentară), cât și la preferințele consumatorilor.
Sprijinul acordat prin Măsura 9 – Sprijin pentru înființarea grupurilor de producători va contribui la crearea lanțurilor alimentare scurte şi este necesar din perspectiva deschiderii oportunităților de piață pentru fermieri prin promovarea și vânzarea în comun a produselor, aproape de sursa de producție. De asemenea, asocierea fermierilor din sectorul pomicol va conduce la creșterea competitivității sectorului și va facilita obținerea produselor cu valoare adăugată mare.
Sprijinul se acordă prin Măsura 9 – Sprijin pentru înființarea grupurilor de producători ca procent calculat pe baza producției comercializate anual prin intermediul grupului, cu excepția primului an, când se poate plăti grupului de producători un sprijin calculat pe baza valorii medii anuale a producției comercializate de membrii acestuia, în ultimii trei ani înainte de aderarea la grup.
Sprijinul se va acorda ca procent din producţia comercializată prin intermediul grupului astfel: anul I – 10%, anul II – 8%, anul III – 6%, anul IV – 5% şi anul V – 4%.
Beneficiarii acestei măsuri sunt grupurile de producători din sectorul agricol (exceptând grupurile sprijinite prin subprogramul pomicol) care se încadrează în definiția IMM-urilor și care au fost recunoscute oficial de către autoritatea competentă înainte de solicitarea sprijinului, dar după 1 ianuarie 2014.
Cheltuielile eligibile prin Măsura 9 – Sprijin pentru înființarea grupurilor de producători sunt limitate la cele rezultate din înființarea și funcționarea grupurilor de producători din sectorul agricol, prevăzute în planul de afaceri necesare pentru atingerea obiectivelor propuse. Detalierea costurilor eligibile se va realiza în cadrul legislativ național.
Sprijinul acordat prin Măsura 9 – Sprijin pentru înființarea grupurilor de producători este 100% public şi nu poate să depăşească anual 10% din valoarea producţiei comercializate în primii 5 ani şi 100.000 euro/an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!