Demararea plăților APIA în avans de la 1 iulie, acordarea de ajutoare de stat de până la 100.000 de euro pe fermă, ajutor de stat pentru fermierii afectați de secetă, sunt propunerile pe care le face Clubul Fermierilor Români. Fermierii spun că măsurile adoptate de Comisia Europeană nu ajută fermierii din România, de aceea cer Ministerului Agriculturii şi Guvernului să intervină urgent cu aceste ajutoare pentru a salva agricultura.
În contextul crizei COVID-19, Comisia Europeană a propus o serie de măsuri pentru sectorul agro-alimentar. Printre acestea se numără: prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată cu o lună – de la 15 mai la 15 iunie, posibilitatea acordării plăților în avans în sumă de 70% în loc de 50%, dar tot de la 16 octombrie, doar pe baza controlului administrativ al documentelor (fară necesitatea efectuării controlului pe teren). Exceptarea de la regulile ajutorului de stat cu posibilitatea acordării, din bugetul național, a până la 100.000 Euro pe fermă și până la 800.000 Euro pentru unitățile de procesare, măsuri de intervenție în suma de 80 milioane de Euro pentru sectoarele lactate și carne (mai puțin pentru cea de pasăre) care se traduc în: stocarea privată a laptelui praf degresat, a untului și brânzeturilor, respectiv a cărnii, sunt ale măsuri propuse la nivelul UE. Pentru sectorul vinului: distilarea de criză, stocarea privată și recoltarea în verde, dar şi măsuri de flexibilizare în utilizarea fondurilor de dezvoltare rurală pentru a contracara efectele COVID-19.
„Din cele menționate rezultă în mod clar că, deocamdată, sprijinul european nu este în măsură să salveze sectorul agro-alimentar din România. Din acest motiv, se impune identificarea unor soluții la nivel național, care să permită salvgardarea producției agro-alimentare românești”, se arată în comunicarea fermierilor. Astfel, Clubul Fermierilor Români a propus deja stabilirea unui Grup de analiză operativa la nivelul MADR cu participarea reprezentaților producătorilor din sectorul agro-alimentar. Aceştia cer plata în avans chiar din luna iulie a plăților directe care în mod normal se plătesc în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie și se efectuează din bugetul național, urmând a fi rambursate de Comisia Europeană în luna ianuarie a anului viitor. O astfel de măsură ar permite finanțarea rapidă a producătorilor agricoli evitând cheltuielile suplimentare cu obținerea unor credite de finanțare a producției de către fermieri. Fermierii mai solicită plata unor ajutoare de stat către producătorii cei mai afectați. Adoptarea exceptării de la regulile ajutoarelor de stat de către Comisia Europeană permite acordarea până la 100.000 euro pe fermă și până la 800.000 euro pe unitate de procesare. În contextul crizei COVID-19, România riscă să înregistreze cea mai slabă producție agricolă din cauza secetei grave instalate încă din toamna trecută. De aceea, este imperios necesar, spun fermierii, să se adopte din timp măsuri pentru a salva producția agricolă – acordarea de apă pentru irigat și energie electrică cu titlu gratuit, până nu se distrug și culturile de primăvară, cele de toamnă fiind grav afectate în mai multe regiuni ale țării.
Trimite articolul
XDa, uite acum, Citu si gasca aia vesela, “ciuma galben-portocalie” o sa le dea …. ciuciu. Nu v-a placut cu Daea, om dedicat trup si suflet pamantului, fermierilor si mai ales irigatiilor.
Ce sa salvezi cand a fost distrusa intentionat de catre acesti lachei? Au si avut cu cine, la cata imbecilitate e in tara asta te mai miri ca avem apa la robinet.