Fermierii şi antreprenorii au posibilitatea să acceseze în acest an fonduri europene nerambursabile în valoare de 200.000 euro/proiect pentru investiţiile în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole, din cadrul PNDR 2020.
Fondurile disponibile pentru sesiunea din acest an se ridica la 108 milioane de euro, valoarea proiectelor depuse până în prezent fiind de 61 milioane de euro, potrivit AFIR. Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de sprijin pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici din mediul rural, care îşi creează sau dezvoltă activităţi non-agricole în zonele rurale.
Beneficiari
Beneficiarii submăsurii 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole sunt microîntreprinderile şi întreprinderile mici existente, din spațiul rural; microîntreprinderile şi întreprinderile mici nou-înfiinţate, din spaţiul rural, care fac dovada cofinanţării, precum şi fermierii sau membrii unor gospodării agricole care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activităţi non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi şi întreprinderi mici.
Domeniile de diversificare acoperite în cadrul submăsurii sunt: activităţi de producţie, activităţi meşteşugăreşti, activităţi turistice, furnizarea de servicii, dar şi fabricarea de peleţi şi brichete din biomasă.
Pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 6.4, solicitantul sprijinului trebuie să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili, investiţia trebuie să se încadreze în cel puţin unul din tipurile de sprijin prevăzute prin submăsură; localizarea proiectului pentru care se solicită finanţare trebuie să fie în spaţiul rural, iar solicitantul trebuie să demonstreze capacitatea de a asigura cofinanţarea investiţiei. De asemenea, viabilitatea economică a investiţiei trebuie să fie demonstrată pe baza prezentării unei documentaţii tehnico‐economice; întreprinderea nu trebuie să fie în dificultate în conformitate cu Liniile directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor în dificultate. Investiţia va fi precedată de o evaluare a impactului preconizat asupra mediului şi dacă aceasta poate avea efecte negative asupra mediului, în conformitate cu legislaţia în vigoare menţionată în capitolul 8.1 PNDR.
Evaluarea proiectelor se realizează lunar pentru proiectele ce au un punctaj estimat (autoevaluare/pre‐scoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate lunar menţionat în anunţul licitaţiei anuale de proiecte. Pentru această submăsură, pragul minim este de 10 puncte şi reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate intra la finanţare. Cererile de finanţare care au punctajul estimat (autoevaluare/pre‐scoring) mai mic decât pragul de calitate lunar nu pot fi depuse.
Pentru submăsura 6.4, „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”, valoarea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 90% din costul total al proiectului: nu va depăşi 200.000 euro/beneficiar pe 3 ani fiscali şi va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!