Vești bune pentru fermieri. Își vor putea vinde produsele fără intermediari, direct de la ușa fermei. Cei care doresc să se angajeze ca vânzători nu vor fi obligați să aibă cursul de vânzător. Va fi eliminată interdicția a cel mult două soldări pe an. Sunt câteva dintre prevederile unui proiect de ordonanță de urgență care a fost anunțat miercuri, 18 august 2021 de către ministrul Economiei, Cludiu Năsui.
„From-farm-to-fork”
Ministrul Economiei a dat exemplul multor țări din Europa unde s-a extins modelul de afaceri „from-farm-to-fork”, adică direct de la fermă la furculiță, fără intermediari. Cum funcționează? Fermierii se adună pe rețele de socializare împreună cu clienții lor și spun ce produse au pe stoc. Clienții încep să plaseze comenzi. Și, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc o dată pe săptămână timp de o oră să își livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpără direct de la fermier. „Mai toate conceptele și politicile pe care le susține Uniunea Europeană de lanț scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri. Toate produsele sunt verificate de ANSVSA și toate entitățile sunt înregistrate la ANAF. Dar ce să vezi, protecția consumatorului de la noi zice că e ilegal modelul de business practicat în restul Europei. Adică taman statul care pretinde că vrea să ne apere, ne ia dreptul de a avea opțiuni. Deci, de fapt, nu ne apără deloc. Ne împiedică să alegem dintr-o gamă mai largă de servicii și ne trimite la vechile lanțuri de magazine. Nu avem nimic contra lor, dar românii au dreptul să aibă cât mai multe opțiuni. Din toate aceste motive, am clarificat lucrurile în acest proiect de lege, astfel încât să fie clar pentru toți că modelul este legal și nu trebuie sub niciun pretext blocat. Capitalismul înseamnă să permiți concurența și să ajuți micul antreprenoriat, acela care nu a fost reprezentat de nimeni în 31 de ani”, a anunțat Claudiu Năsui.
Prevederi noi
Potrivit ministrului, actul normativ va mai cuprinde și ale măsuri prin care vor fi eliminate alte excese ale statului împotriva antreprenorilor. Una dintre acestea este eliminarea obligației de a face un curs inutil de vânzător pentru oamenii care vor să facă vânzare. „Acum, dacă cineva vrea să vândă ceva, trebuie să ia o ștampilă cum că a făcut un curs inutil. Evident, cursul nu poate fi făcut oriunde, ci numai la niște firme special «acreditate» de stat. Care, după cum ați intuit, ne taxează pentru asta. M-am uitat de curiozitate, prețurile variază între 500 și 700 de lei”, explică ministrul Economiei.
[eadvert]
Acesta este de părere că prețurile produselor nu scad în extrasezon datorită birocrației. În acest sens, ordonanța va cuprinde și modificări legate de soldarea sau lichidarea stocurilor.
„Eliminăm și birocrația de care era nevoie la soldarea sau lichidarea stocurilor. Dacă o firmă voia să-și lichideze marfa, trebuia să parcurgă o birocrație întreagă, inclusiv să facă o notificare la primărie. Eliminăm și interdicția de a face mai mult de două soldări pe an. După acest proiect, totul se va face ușor. O economie este cu atât mai sănătoasă cu cât permite concurența. Concurența pentru cele mai bune produse și concurența pentru cele mai mici prețuri”, a precizat Cluadiu Năsui.
Ministrul Economiei este de părere că statul român trebuie să fie mai deschis la inovații, să încurajeze concurența și să aibă o deschidere mai mare la modelele noi de afaceri prezente în Europa. JB-D.B.
Trimite articolul
XCe fermã aiuritã?
Mica producție naturalã a murit. Din cauză de,, centre de antreprenoriat “.
Vreți să o înviați?
Tarabe la sat. Cu plase apărătoare de muște (idee vouă).
Sã vândă direct numai țărani, la DN, PE TERASE AGROALIMENTARE, CENTRE DE NATURALIZAT.
Cu grătar etc etc bogracs, gulasz, csabay, suc.
Muzică numai din zonă, fãrã manele rrome arome crome.
Toti intermediarii, bisnitarii din piete ar trebui eliminati sa ramana doar producatorii agricoli reali.
Ha ha ha cum puneti botu’ la toate fake news-urile astea. Nu va fi nimic din asta. Stirea este despre Polonia, dar au grestit astia la traducere si au scris de Romania. Bai cat de naivi mai puteti fi! Astai nu stiu sa scrie un PNRR dar sa faca ceva efectiv.