În 25 august, această comisie, în care activează și parlamentarul bihorean, va avea ședință la Oradea. Fața în față cu parlamentarii vor fi și fermierii bihoreni, dar și reprezentanți ai instituțiilor care activează în domeniul agriculturii. Ioan Sorin Roman știe, la propriu, „cum să trăieşti lucrând pământul”.
Fapt pentru care se bate pentru fiecare actor care lucrează în agricultură, pentru drepturile agricultorilor, în Comisia pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii special unde activează din din februarie 2018. El este și vicepreședinte în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.Într-un interviu acordat J.b., Ioan Sorin Roman își exprima intenția de a aduce membrii comisiei care activează în domeniul agricol la Oradea, în iunie, de Ziua Grâului de la Diosig ,intenția fiind să participe câţi mai mulţi femieri, iar alături de noi toţi reprezentanţii instituţiilor subordonate Ministerului Agriculturii astfel încât să mijlocim un contact direct al tuturor celor implicaţi în fenomen.
Vrem să identificăm probleme şi să găsim soluţii. Intenția parlamentarului se materializează acum. Trei proiecte de legi din domeniul agricol sunt pe agenda deputaților din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice pentru a fi discutate în sesiunea parlamentară din această toamnă. Este vorba despre legea vânzării terenurilor agricole, legea comasării terenurilor, pentru care au început discuțiile cu reprezentanții asociațiilor profesionale și cu fermierii, și un proiect de lege a solului pe care deputații doresc să-l inițieze în următoarea sesiune parlamentară.
Cele trei proiecte de acte normative constituie prioritățile comisiei de resort din Camera Deputaților. Pe proiectul legii vânzării terenurilor agricole au avut loc dezbateri cu reprezentanți ai asociațiilor profesionale iar intenția e ca până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, să existe o clarificare a punctelor de vedere asupra noilor reglementări. Legea vizează trei aspecte importante.
Unul dintre ele este preempțiunea, în care vor fi definite zonele de preempțiune pentru arendași, coproprietari sau alte persoane implicate. O a doua temă este legată de persoana care cumpără terenul și, a treia problemă, o clarificare legislativă trebuie adusă în ceea ce privește cetățenia cumpărătorului..În privința legii comasării terenurilor, legiuitorii români urmăresc o reorganizare structurală a terenurilor cu suprafețe mici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!