Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a transmis în teritoriu eșantionul de control pentru fiecare județ în parte. Verificările sunt efectuate în paralele cu alte trei instituții.
Astfel, pentru zootehnie, controlul este făcut de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ). Verificări privind norma de ecocondiționalitate vor fi făcute și de angajații de la Fitosanitar iar pentru bovine vor veni cei de la ANSVSA.
Echipele APIA verifică suprafața agricolă declarată de fermieri în cererea unică de plată, iar ANZ, ANSVSA fac verificări pe partea de zootehnie, în timp ce Autoritatea Fitosanitară controlează dacă sunt respectate normele de ecocondiționalitate obligatorii pentru aproape toți fermierii care solicită subvenții agricole. Excepție fac micii fermieri care accesează schema pentru mici fermieri și care intră în această categorie doar în situația în care au încheiat angajamente pe măsuri de agro-mediu.
Sancțiuni
Conform normelor în vigoare în condițiile în care suprafața constatată în urma controlului este mai mică decât cea declarată cu până 20%, fermierul va fi sancționat pe campania actuală. În cazul în care are și pachete de agromediu în desfășurare, va fi sancționat și pe anii anteriori. În cazul în care suprafața negăsită la control, neeligibilă la plată sau pe care nu s-au găsit culturi, indiferent ce neconcordanță am găsi, depășește 20%, fermierul nu va primi niciun leu pe campania 2018. Dacă neconformitățile găsite sunt peste 50%, pe lângă faptul că nu primește niciun ban, va fi și sancționat cu toată suma pe care o avea el de primit pe următorii trei ani.
Data limită până la care trebuiesc finaliyate aceste controale este 1 octombrie. Conform calendarului APIA din 15 octombrie începe plata în avans.
Citiți principiile noastre de moderare aici!