Crescătorii de porci care au sufert pagube în urma Pestei Porcine Africane pot solicita despăgubiri.
Despăgubirile acoperă atât valoarea animalelor ucise cât şi alte pagube colaterale.
Fondurile necesare sunt asigurate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu încadrarea în bugetul aprobat cu această destinaţie şi rambursate ulterior de Comisia Europeană.
Despăgubirile se acordă atât pentru animalele ucise în cazul măsurilor care se intreprind pentru lichidarea rapida a focarelor de boală, cât şi pentru pagube colaterale.
În cazul pestei porcine africane, este interzisă valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau altfel afectate.
Despăgubirile se acordă în baza evaluărilor realizate de Comisia de evaluare care analizeaza şi aprobă valoarea de înlocuire animalelor în funcţie de: valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologica, categoria de producţie, preţul pietei, la data când a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală şi valoarea unitară medie calculată pe baza sumei totale a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză.
Conform directorului DSVSA Bihor, Remus Moțoc, crescătorii de porci din toate cele 20 de focare depistate în județ vor primi despăgubiri. „Unele dosare se află în faza de aanaliză altele se plătesc deja. Noi face tot posibilul ca cei afectaţi să fie cât mai repede despăgubiţi”, ne-a spus şeful DSVEA Bihor.
Despagubiti
Conform legislaţiei în vigoare, plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate se face la valoarea de piaţă în termen de 90 de zile de la tăiere, ucidere sau afectarea în alt mod a animalelor.
Prin focar de PPA se înţelege evoluţia bolii într-o exploataţie care numără unul sau mai mulţi porci, la care s-a confirmat infecţia cu virusul pestei porcine africane.
Gospodarii trebuie să anunţe imediat medicul veterinar sau Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţeană orice caz de îmbolnăvire a porcilor din gospodarie, pentru ca vor fi despăgubiţi la valoarea de piaţă a animalelor.
Virusul PPA rezistă de la trei până la şase luni în produsele de carne de porc. Prezintă un risc de răspândire a bolii carnea şi produsele din carne provenite de la animalele bolnave Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!