Campania 2024 a început cu un decalaj de aproximativ o lună de zile, respectiv 4 aprilie în loc de 1 martie, cu termenul final de depunere, 7 iunie. Într-un interviu acordat Jurnalului bihorean și Bihon.ro, directorul executiv al APIA Bihor, Sorin Ioan Roman, a vorbit despre Campania de acordare a subvențiilor 2024. Anul acesta, campania a început cu un decalaj de aproximativ o lună de zile, respectiv 4 aprilie în loc de 1 martie, cu termenul final de depunere fiind la începutul lunii iunie.
[eadvert]
„Anual, fermierul trebuie să meargă la primărie și să-și completeze registrul agricol, să ridice adeverința și, împreună cu contul bancar, să le predea la APIA pentru a-și digitiza parcelele, în cazul marilor fermieri. Pentru fermierii mici, digitizarea se face de regulă de către primărie. În funcție de cât teren are, digitizarea durează între 10 și 30 de minute“, explică șeful APIA Bihor.
El avertizează fermierii că depășirea termenului va duce la excluderea lor din procesul de depunere a cererilor pentru subvenții în 2024. Mai mult, atrage atenția asupra faptului că anul acesta nu există perioada suplimentară cu sancțiuni.
Potrivit datelor furnizate de APIA Bihor, din totalul de 33.797 de fermieri, până în prezent s-au prezentat aproximativ 22.000 de fermieri. Asta înseamnă că, în cele câteva zile rămase, peste 11.000 de fermieri ar trebui să se prezinte la centrele APIA de care aparțin.
În aceste condiții, sute de persoane vor rămâne anul acesta fără subvenții pentru că numărul mare cereri va face ca sistemul să cedeze și personalul puțin să nu facă față, având în vedere că un funcționar poate genera maximum 15 cereri electronice pe zi.
„Din păcate, mulți dintre fermierii bihoreni nu și-au respectat programările, ceea ce înseamnă că se reprogramează și se suprapun cu alți fermieri, iar personalul nu va putea face față. Oamenii nu sunt atenți și mulți nu știu că anul acesta nu vom avea cele 15 zile de depunere cu penalități. În acest an, la 14:30, în data de 7 se închid serverele. Dacă nu vor primi subvenții, este strict vina lor (n.r. fermierilor). Mai mult, în acest an, campania de depunerea de cereri se suprapune și cu campania electorală“, spune Roman.
Din totalul centrelor APIA, cele mai multe au fost înregistrate la centrul din Săcuieni, iar cele mai puține la Salonta și Ștei. La nivel național, în funcție de numărul cererilor depuse, județul Bihor se clasează la coada clasamentului (64,7%) cu toate că după numărul de fermieri înregistrați, județul nostru ocupă locul al treilea în top.
Citiți principiile noastre de moderare aici!