Având în vedere fenomenele meteorologice şi hidrologice nefavorabile care au afectat culturile agricole în judeţul Bihor, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Centrul Judeţean Bihor atenţionează fermierii cărora le-au fost întocmite procese verbale de constatare şi evaluare a pagubelor de către Comisiile locale pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor la culturile agricole în anul 2016 că au obligaţia de a notifica APIA.
Dacă exploataţia a fost afectată de un caz de forţă majoră, fermierii au obligaţia să notifice acest fapt în scris la APIA în termen de 15 zile lucrătoare de la data emiterii actului doveditor al cazului (conform art. 31 din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificări şi completări ulterioare) printr-o înştiinţare al cărei model poate fi solicitat primăriilor sau centrelor locale/centrul judetean APIA Bihor.
Prevederi
Conform OUG 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare în sensul finanţării, al gestionării şi al monitorizării politicii agricole comune, „forţa majoră” şi „circumstanţele excepţionale” sunt recunoscute, în special, în următoarele cazuri: decesul beneficiarului, incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului, o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploataţia agricolă, distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe exploataţia agricolă, o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului, exproprierea întregii exploataţii agricole sau a unei mari părţi a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.
În ceea ce priveşte plăţile, dacă nu a fost în măsură să respecte criteriile de eligibilitate sau alte obligaţii din cauza unui caz de forţă majoră sau a unor circumstanţe excepţionale, beneficiarul are în continuare dreptul la ajutor pentru suprafaţa eligibilă sau pentru animalele eligibile în momentul producerii cazului de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale. În situaţia în care neconformitatea rezultată ca urmare a unor astfel de cazuri de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale se referă la ecocondiţionalitate, nu se aplică sancţiunea administrativă corespunzătoare menţionată la art. 91 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013.
În termen de 15 zile lucrătoare de la data la care beneficiarul sau succesorul său în drepturi se află în situaţiile prevăzute la art. 30 alin. (1), notifică în scris APIA cu privire la cazurile de forţă majoră şi circumstanţele excepţionale furnizând totodată dovezi relevante care atestă apariţia acestor cazuri.
În cazul în care beneficiarul sau succesorul acestuia depăşeşte termenul de 15 zile lucrătoare, notificarea nu se ia în considerare.
„Fermierii cărora le-au fost afectate culturile agricole de fenomenele meteo şi hidrologice din ultima vreme şi care au procese verbale de constatare a pagubelor întocmite de Comisiile locale au obligaţia de a notifica APIA. În acest sens se pot adresa primăriilor, unde le-au fost întocmite procesele verbale, pentru a primi modelul de notificare sau pot veni la centrele locale/centrul judeţean APIA Bihor, unde au depus cererile unice de plată în 2016, cu copia şi originalul procesului verbal de constatare a pagubelor. Atragem atenţia că termenul de notificare este de 15 zile lucrătoare de la data întocmirii procesului verbal”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!