Conferinţa, care a avut loc luni la Bunteşti, a fost organizată de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Bovine reprezentată de preşedintele Claudiu Frânc şi Federaţia Naţională de Agricultură Ecologică reprezentată de Avram Fiţiu în colaborare cu Asociaţi producătorilor de produse ecologice şi de calitate Bihor. „Asociaţia noastră este recent înfiinţată şi are ca scop susţinerea micilor producători în vederea autorizării şi asocierii. Ne dorim ca vânzarea produselor să se facă fără intermediari, prin magazine sau direct de la domiciliul producătorului. De asemenea, vrem ca fermierii să fie bine informaţi pentru a putea accesa fonduri europene şi subvenţiile”, a precizat Adrian Taichiş, reprezentantul asociaţiei bihorene care are o fermă de produse ecologice.
Teme
Printre temele dezbătute de specialişti cu fermierii s-au numărat: noile provocări ale agriculturii României în perioada 2014 – 2020 (laptele neconform, concesionarea păşunilor, fiscalizare, schimbări climatice, lanţuri alimentare scurte, înverzire, ecologizare, exploatarea resurselor naturale. Pe ordinea de zi s-a aflat şi structura subvenţiilor din Pilonul 1 al PAC, structura subvenţiilor din pachetul agroecologic din pilonul 2 al PAC (măsura de agricultură ecologică, măsura de agromediu, măsura pentru zone cu specific natural şi economic; Natura 2000) şi măsurile de investiţii din pilonul 2 al PAC (măsura pentru ferme mici, tineri agricultori, investiţii în ferme, etc).
Nicolae Hodişan directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, prezent la întâlnirea cu fermierii a punctat importanţa constituirii unui număr cât mai mare de asociaţii în care să se regăsească în calitatea de membrii cât mai mulţi fermieri, acest statut conferinmdu-le o reprezentare a intereselor cât mai eficientă în relaţia cu instituţiile locale, judeţene şi chiar naţionale, dar și alte avantaje cum ar fi găsirea de noi pieţe de desfacere a produselor.
Dat fiind faptul că fermierii nu sunt suficien de informaţi privind statutul lor de fermieri competitori pe o piaţă europeană nu-şi cunosc drepturile dar nici obligaţiile organizatorii conferinţei spun că astfel de activităţi de informare trebuie făcute mai des, iar asociaţiile profesionale să-şi ia în serios acest atribut de a transmite informaţiile în timp util membrilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!