Discuţii tensionate pe tema emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru Nutrisuin. Pe de o parte, localnicii care invocă mirosul insuportabil de la ferma de porci, de cealalată parte reprezentanţii firmei care demonstrează cu documente că respectă toate cerinţele de mediu, ba îşi arată şi disponibilitatea de a implemeta unele suplimentare pentru a rezolva situaţia. Şi un inspector al Agenţiei de Protecţia Mediului, care nu poate, conform legii, şi la presiunea celor prezenţi să promită, localnicilor că nu va da autorizaţie firmei. Fiindcă, automat, consecinţele legii s-ar îndrepta asupra ei. În aceste condiţii, apreciind cu toţii maniera de prezentare a măsurilor de mediu implementate de Nutrisuin, dar neavând nici o garanţie că mirosul apăsător va dispare, inspectorul de mediu devine o ţintă. Participanţii sunt iritaţi inclusiv de poziţioanrea inspectorului de aceeaşi parte a mesei cu reprezentanţii Nutrisuin, inducând ideea că ar fi o echipă. Tensiunea creşte în sala de şedinţe a Primăriei pe măsură ce inspectorul invocă spiritul legii şi procedura dezbaterilor publice care prevede ca oamenii să pună întrebări în scris, iar APM să răspundă în acelaşi fel. Spiritele sunt aprinse de faptul autorizaţia pentru Nutrisuin va fi valabilă 10 ani. Inspectorul APM explică că doar după ce firma va notifica Agenţia că a implementat toate măsurile de mediu la care s-a obligat va putea avea aşteptări să primească o extindere de autorizare.
Oamenii îşi amintesc că în urmă cu patru ani au avut loc discuţii identice pe tema mirosului, iar din perspectiva lor nu s-a schimbat în bine. Nici bunele intenţii declarate de reprezentantul Nutrisuin care oferă pe lângă soluţii şi garanţia că Nutrisuin va fi monitorizată în continuare conform principiului „poluatorul plăteşte ” nu convinge. Când dispare mirosul? Aceasta este singura întrebare la care oamenii aşteaptă răspuns. Cei interesaţi de dezbatere sunt de ordinul zecilor.
Primarul Pocsaly Zoltan spune că ar fi putut genera o campanie antimiros cu mulţi participanţi, dar că şi-a dorit ca la dezbatere să fie prezenţi „doar cei care simt ”. Şeful Primăriei Marghita a venit din concediu, din Deltă. E flancat la masa de discuţii de avocatul angajat de instituţie în conflictul din instanţă cu Nutrisuin şi de şeful Asociaţiei Zona Marghita. Singura măsură care nu a fost implementată din acordul semnat de Nutrisuin şi Primărie are termen la finele lui octombrie. Aceasta nu a putut fi realizată din cauza condiţiilor meteo, care nu permit ca în această perioadă să se facă plantări.
Goniţi de miros
Oamenii sunt neîncrezători deşi edilul acceptă faptul că 75% dintre măsurile din acordul cu Nutrisuin au fost implementate. Nu înţeleg de ce asupra Marghitei, în intervalul orar 20-5 dimineaţa, aerul e irespirabil. Una dintre cele mai afectate zone e cea a blocurilor ANL unde sunt 450 de apartamente. În ciuda facilităţilor, tinerii sunt goniţi din blocuri de miros. În sala este prezent un fost locatar care confirmă situaţia. Primarul Pocsaly încearcă să-i smulgă inspectorului că Nutrisuin nu va fi autorizată până există garanţia mirosului. Primarul spune că cine emite autorizaţia în aceste gondiţii este invitat, pe cheltuiala Primăriei, să stea la ANL să se „bucure ” de miros. Aparent nu există nici o explicaţie pentru situaţia dată care a bântuit multă vreme şi Oradea.
Ferma se află la 2000 m de localitate, chiar dacă legea nu cere mai mult de 1500 m. Au fost montate separatoare de dejecţii, există o lagună impermeabilă de peste 9000 mp şi 5 m adâncime, cu o capacitate de 40.000 mc, cu trei compartimente de stocare, au fost injectate bacterii în punctele critice pentru a reduce mirosurile. Reprezentanţii firmei spun că există o perdea verde în fermă de 1000 de copaci. Şi că, deşi nu sunt obligaţi, patronii Nutrisuin se obligă ca în două luni să monteze o instalaţie de neutralizare a mirosului care funcţionează pe baza de senzori: în momentul în care senzorii indică schimbarea direcţiei vântului spre oraş, instalaţia de neutralizare intră în funcţiune.
Reprezentanţii Nutrisuin contestă că la Oradea mirosul resimţit duminică seara ar proveni de la Nutrisuin. Aceştia argumentează cu faptul că locul de depozitare al dejecţiile este închis etanş, şi consideră că mirosul care s-a simţit dumnică în Oradea ar putea proveni de la haldele staţiei de epurare care sunt deschise. În momentul în care a fost invocat, ca argument de relocare a firmei, faptul că în Marghita sunt doar 20 de angajaţi la Nutrisuin, surse din cadrul fermei au lăsat să se înţeleagă faptul că se doreşte ca ferma să dispară din interese imobiliare. Argumentul e acela că nici Oradea, nici Marghita nu se pot extinde în direcţia fermelor, deoarece nu pot fi emise autorizaţii de construcţie. Discuţiile cu localnicii s-au încheiat practic aşa cum au început. Fără o garanţie sau un răspuns la întrebarea: „Când dispare mirosul din oraşul balnear Marghita ?”
Nici cei care ar putea reglementa situaţia nu se grăbesc. Legea mirosului stă suspendată în Senat….
Citiți principiile noastre de moderare aici!