Comerțul cu vite a reprezentat din cele mai vechi timpuri, una dintre ocupațiile de bază ale românilor. După Revoluţie, tabloul s-a schimbat, iar exportul de viţei care luau drumul lumii arabe contra petrol, a scăzut dramatic.
Un investitor vrea să reînvie tradiţia creşterii vitelor în Bihor. Un urmă cu aproximativ 25 de ani, complexele de îngrășare a vitelor se înmulțiseră și se întinseseră în toată țara. A urmat apoi declinul. Timişoreanul Marius Nicolae Gligor vrea să construiască o fermă de creştere a bovinelor la Tinăud. Investitorul care conduce compania Mimangi Timişoara este cotat ca fiind unul dintre ei mai mari comercianţi de bovine din România. Antereprenorul timişorean a accesat fonduri europene în valoare 2,6 milioane de euro pentru înfiinţarea unei ferme de creştere a viţeilor la Tinăud.
„Într-un an şi jumătate vom finaliza construcţia unei noi ferme de creştere a bovinelor în judeţul Bihor, în urma unei investiţii de 2,6 mil. euro din fonduri europene din care 70% nerambursabili“, a declarat pentru ZF Marius Gligor. Acesta deţine şi un centru de colectare a vitelor pe care le adună din toată ţara pentru a le exporta în Italia, Spania şi Croaţia. Ferma de la Tinăud va fi probabil un exemplu că România poate exporta din nou viţei. Aceasta pentru că, după 89 fermele din România au început să se închidă pe rând, iar cei care lucrau în ele au trebuit să se reprofileze. Marile ferme ori abatoare au început să preia animalele din gospodăriile țărănești, care au preluat această activitate, replică palidă a ceea ce era altădată. Statisticile susţin afirmaţiile. Spre exemplu, în 2013, în România se mai creşteau dpoar 13.000 de bivoli. O făceau doar cei care au intuit că ar putea fi totuşi un business cu potenţial. E şi exemplul fermei de la Lăzăreni, acolo unde Samuel Ioan Tiponuţ a înfiinţat o fermă de bivoliţe. Asta deoarece în gospodăria în care s-a născut au existat dintotdeauna câteva exemplare de bivoliţă. În ferma sa de peste 20 de capete, tânărul Samuel încearcă să întreţină atât exemplare pentru lapte, cât şi pentru reproducţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!