Ce e virusul Zika (ZICV)?
Infecţia cu virus Zika este cauzată de un microorganism şi este transmisă prin intermediul ţînţarilor, explică doctorii de la direcţia de Sănătate Publică Bihor. Ei detaliază că perioada de incubaţie este între 3 – 12 zile, după înţepătura unui ţânţar infectat şi majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice (fără niciun semn,60 – 80%).
Când se manifestă, simptomele bolii sunt de obicei uşoare, cu caracter autolimitant în 4 -7 zile, fără complicaţii severe sau decese asociate şi cu o rată scazută de spitalizare. Principalele simptome sunt: erupţia maculară sau papulară, febră, dureri articulare, conjunctivită, dureri musculare, durere de cap. Erupţia maculo-papulară de cele mai multe ori apare iniţial pe faţă şi apoi se extinde pe tot corpul.
Nu există vaccin
Nu există tratament profilactic sau vaccin pentru a proteja împotriva infecţiei ZIKV, atrag atenţia medicii inspectori de la DSP. De aceea, zic inspectorii, se recomandă măsuri de prevenire cu caracter personal, pentru a evita înţepăturile de ţânţar. Focare epidemice sunt în prezent în Mexic, ţări din zona Caraibelor şi America de Sud. De aceea, cei ce călătoresc în aceste ţări trebuie să îşi ia măsuri de protecţie personală împotriva înţepăturii de ţânţari, atât în incinte, cât şi în exterior, mai ales de la răsăritul soarelui până la apus, când este intervalul maxim de activitate al ţânţarului vector.
Autorităţile locale să se implice
Direcţia de Sănătate Publică a transmis că solicită autorităţilor administraţiei publice locale din Bihor „să îşi revizuiască, iar ulterior să aplice corespunzător, planul de combatere a ţânţarilor astfel încât să se asigure spre utilizare şi substanţele active pentru combaterea ţânţarilor din specia Aedes albopictus”.
Inspectorii spun că acţiunile de desţânţărizare în zonele cunoscute a fi posibile locuri favorizante înmulţirii ţânţarilor (terenuri virane, zona parcurilor, lacurilor etc., inclusiv depozite de anvelope), cât şi în jurul spitalelor şi secţiilor de boli infecţioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecţie Zika de import, vor fi desfasurate de prestatori de servicii autorizaţi, care vor utiliza obligatoriu substante avizate, înregistrate în Nomenclatorul naţional de substante biocide. Doctorii DSP atrag atenţia că „atribuţiile autorităţilor publice locale sunt stipulate în Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 119/2014”.
Măsuri anti-Zika
Doctorii DSP transmit câteva măsuri ce pot fi luate pentru prevenirea infectării cu virusul Zika:
· este indicată folosirea de subsţante repelente în concordanţă cu instrucţiunile de pe eticheta produsului. Substanta N,NDiethyl-meta-toluamide (DEET) nu este recomandată pentru copiii cu vârsta sub 3 luni, dar femeile însărcinate o pot folosi;
· purtarea de pantaloni lungi şi bluze/cămaşi cu mânecă lungă, mai ales în perioada de maximă activitate a ţânţarului vector;
· în încăperile pentru repaus/somn să existe aer conditionat sau mijloace de protecţie mecanică sau să se folosească plase de pat pentru ţînţari, chiar şi în timpul zilei.
· femeile care îşi doresc o sarcină în perioada urmatoare, gravidele, persoanele cu boli imune sau cronice severe, cele însoţite de copii mici, este necesar să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie înainte de a călători, pentru a primi recomandări privind folosirea repelentelor şi alte masuri preventive.
· călătorii care prezintă simptome compatibile cu infecţia cu virus Zika, în interval de 3 saptamani de la întoarcerea dintr-o zonă afectată, sunt sfătuiţi să se adreseze medicului şi să specifice că au călătorit recent în acea zonă.
· femeile însărcinate care au călătorit în zone cu transmitere a virusului Zika trebuie să specifice acest lucru cu ocazia consultului prenatal, astfel încăt să fie evaluate şi monitorizate corespunzător
Citiți principiile noastre de moderare aici!