Potrivit Comisiei Europene, România se clasează printre ultimele 5 țări din UE în ceea ce privește procentul reprezentării femeilor în consiliile de conducere ale companiilor listate la bursă. Mai mult, acest procent a înregistrat cea mai accentuată scădere în rândul statelor membre UE.
Pe ansamblul UE, raportul anual privind egalitatea între femei și bărbați arată că decalajele dintre cele două sexe s-au redus în mod semnificativ în ultimii ani, însă progresele realizate sunt inegale între statele membre.
-16% la salarii
Statisticile arată că în Europa, cu toate că 60% din absolvenții de universitate sunt femei, acestea sunt în continuare plătite cu 16% mai puțin decât bărbații pentru fiecare oră de muncă. În plus, acestea sunt mai predispuse să lucreze cu fracțiune de normă (32% în comparație cu 8,2% din bărbați care lucrează cu fracțiune de normă) și își întrerup cariera pentru a se ocupa de ceilalți. Prin urmare, decalajul între femei și bărbați în materie de pensii este de 39%. Văduvele și părinții singuri — în special mame singure — reprezintă un grup deosebit de vulnerabil, iar peste o treime dintre părinții singuri au un venit insuficient.
Deși rata de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor a crescut, ea se menține totuși la 63% față de 75% pentru bărbați. Aceasta este în principal rezultatul crizei economice care a dus la o înrăutățire a situației ocupării forței de muncă în rândul bărbaților.
Femeile continuă să suporte povara muncii neremunerate din cadrul gospodăriei și al familiei: în medie 26 de ore pe săptămână, în comparație cu cele 9 ore ale bărbaților.
Doar 17,8% dintre membrii consiliilor de administrație ale celor mai mari societăți cotate la bursă sunt femei, doar 2,8% dintre directorii generali, 27% dintre pozițiile de miniștri în cadrul guvernului și 27% dintre membrii parlamentelor naționale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!