Valoarea acestuia este de circa cinci milioane de euro şi îşi propune să ofere cursuri de formare profesională pentru circa 550 de femei de etnie rroma dintre care cel puţin 200 vor fi integrate pe piaţa muncii. Beneficiari ai proiectului sunt femeile rrome cu vârsta cuprinsă între 16 şi 59 de ani.
În cadrul proiectului FemRrom, marti a avut loc o masă rotundă la Hotel Continental din Oradea cu tematica: „Accesul persoanelor din grupurile vulnerabile pe piaţa muncii”. Femeile roome care vor participa la proiect vor fi calificate în meserii precum lucrător în pensiuni, consilier vocaţional, florar – decorator, bijutier, confecţioner articole textile, confecţioner articole de artizanat, etc. Valoarea proiectului este de circa 5 milioane de euro şi cuprinde 17 judeţe din regiunile: Nord – Vest, Centru şi Sud – Vest Oltenia.
În cadrul acestui proiect, Asociaţia Pakiv România a organizat marţi, 9 octombrie 2012, la Hotel Continental din Oradea o masă rotundă având ca tematică: „Accesul persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii din România”. Au participat parteneri ai proiectului, reprezentanţi ai unor asociaţii şi fundaţii, reprezentanţi ai organizaţiilor de etnie rromă.
Despre proiect
„Obiectivul general al proiectului FemRrom constă în promovarea şi susţinerea creării de noi locuri de muncă în cooperative pentru femeile de etnie rromă, prin creşterea ratei de ocupare, sporirea gradului lor de calificare şi a posibilităţilor de angajare”, a precizat Lucian Docea, expert implementare.
Pentru atingerea obiectivului, proiectul şi-a propus să implementeze o serie de măsuri cu scopul de a facilita accesul pe piaţa muncii a femeilor de etnie rromă. Concret, se organizează cursuri de formare acreditate în vederea dezvoltării de aptitudini vocaţionale de bază sau specifice pentru 550 de femei de etnie rromă. „168 de femei au finalizat deja cursurile în profesii ca lucrător în pensiuni şi florar – decorator. Vor fi organizate şi alte cursuri: consilier vocaţional, bijutier, florar – decorator, confecţioner articole textile, confecţioner articole artizanale”, a explicat Lucian Docea.
În cadrul proiectului s-au dezvoltat „ateliere de ocupare one – stop” care au ca scop creşterea gradului de integrare a femeilor de etnie rromă în cadrul populaţiei ocupate. Atelierele de ocupare vor asigura servicii de ocupare inovative în cadrul cărora beneficiarii vor primi toate serviciile într-un singur loc. Proiectul mai oferă asistenţă în vederea înfiinţării şi dezvoltării unor cooperative care să promoveze produsele şi serviciile locale oferite de femeile de etnie rromă din regiunile: Centru, Nord – Vest şi Sud – Vest.
Beneficiari ai proiectului sunt femeile de etnie rromă cu vârsta cuprinsă între 16 şi 59 de ani, care au cel puţin opt clase.
În cadrul proiectului, Asociaţia Pakiv România în parteneriat cu Ministerul Muncii Familiei și Protecției Sociale vor organiza un Târg de Joburi în data de 10 octombrie 2012, între orele 10:00 – 14:00, în sala de conferințe a Hotelului Continental Forum din Oradea. La acest eveniment vor participa aproximativ 100 de femei de etnie romă din județul Bihor, care au finalizat cu succes programe integrate de formare profesională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!