Sub acest motto, Asociația Caritas Eparhial Oradea, Fundația People to People, Universitatea din Oradea și Sucursala Bihor a Colegiului Național al Asistenților Sociali au organizat, în perioada 21-23 martie, o serie de întâlniri la care au participat asistenți sociali, cadre didactice, lucrători din servicii sociale, rromi şi ne-rromi din țară. Prin spectacolul autobiografic ,,Declar pe propria răspundere”, actriţa Alina Şerban a vorbit despre lupta unei tinere rrome (chiar ea – n.r.) de a-și asuma identitatea și de a-și îndeplini visele.
Ea le-a arătat celor prezenţi că şi rromii sunt oameni şi că pot deveni cineva, dovada cea mai vie fiind ea, prima femeie de origine rromă ce scrie şi joacă piese cu mesaje socio-politice, prima femeie rromă regizoare care a ajuns cu piesa sa manifest „Marea ruşine” să joace pe scena Teatrului ,,Excelsior” ori în lungmetrajul ,,Singură la nunta mea”, nominalizat la Cannes.
Prin acest eveniment, organizatorii şi-au propus să marcheze trei evenimente ce au avut loc în luna martie: Ziua Femeii (8 Martie), Ziua internațională a asistenței sociale (19 martie) și Ziua internațională pentru eliminarea discriminării (21 martie).
Concluzii
Astfel, cei prezenţi au învăţat cum pot fi văzuţi, altfel decât un grup vulnerabil (în special femeia rromă), subiect pasiv al discriminării. Totodată, aceştia au concluzionat că este important ca specialiştii, dar nu numai, să îşi cunoască şi recunoască propriile prejudecăţi legate de acest grup.
,,Romii sunt oameni cu resurse care pot avea un cuvânt în intervențiile care îi privesc și mai ales în crearea propriului destin. Astfel, am concluzionat că este importantă cunoașterea reală a comunității/grupului ori particularitățile individuale ale celor cu care lucrăm şi este nevoie să ne individualizăm intervenția (să oferim ceea ce este nevoie, nu ceea ce avem disponibil – să înțelegem că nevoile noastre nu sunt neapărat nevoile celor cu care lucrăm). De asemenea, este important să găsim resurse (mai ales umane) în comunitate sau grup, și să construim pe resursele individuale ale persoanei”, a arătat preotul Olimpiu Todorean, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial.
La rândul său, asistentul social Andreea Pontoş a atras atenţia că femeile, în general, au un rol major în creionarea viitorului propriilor copii, iar femeia rromă ar trebui văzută ca o resursă majoră în care trebuie investit și care trebuie susținută în a schimba destinul familiei sau comunității din care face parte.
,,Trebuie ca noi, profesioniștii, să avem puterea de a le spune «Da, poți!»”, a subliniat Andreea Pontoş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!