În aparenţă fac totul fără efort. Au un stil inconfundabil, apreciat de toţi, invocat în momentele decisive. Deşi nu e obligatoriu, e posibil, să fi fost premianta clasei sau preferata profesorilor. Este mereu în primul rând, acasă şi la serviciu. Dar îşi recunoaşte şi limitele, deşi ştacheta ei e ridicată mereu şi mereu mai sus. Face mereu lucruri memorabile. Cu farmecul şi umor său cucereşte de la portarul care o salută cu mâna la chipiu, până la partenerul de afaceri care cedează în faţa argumentelor ei. E mamă răbdătoare, îşi apără puiul, nu uită să-şi sărute copilul adunci când doarme, îşi ocroteşte „cuibul” şi bărbatul său e cel mai bun din lume. Nu, nu e femeia perfectă. E femeia cu care te întâlneşte la orice pas, acasă, pe stradă, la şcoală, la bancă, în parlament. Adesea discretă, altădată uşor provocatoare, femeia aceasta aşteaptă mereu să fie descoperită. Azi, de 8 Martie, fiecare femeie merită măcar o floare. Pentru toate zilele în care a fost uitată şi pentru toate zilele în care va aştepta mereu, mereu să fie …redescoperită.
Sunt doar câteva dintre atuurile unei femei de succes. Împreună vom încerca să descoperim câteva bihorence care au excelat în domeniile lor.
Femei 100%
Profesorul de chimie de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, Aniţa Luncan, merită cu prisosinţă titlul de „excelenţa sa doamna profesoară”.Eforturile distinsei profesoare au fost recunoscute public la Gala diplomelor de excelenţă 2007, moment în care a şi primit acest titlu la categoria „ învăţământ preuniversitar”. Ioana Moga, cea mai titrată Olimpică a Colegiului Gojdu, în chimie, spune că unul dintre motivele pentru care a prins drag de această materie a fost profesoara ei, Aniţa Luncan. Florina Marta David este preşedintele Lions 22 Oradea în perioada 2009-2010. Masă de binefacere şi pachete de Sărbatori, eveniment organizat la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” unde au fost invitaţi să ia o masă caldă şi să asiste la un concert de colinde peste 160 de orădeni, sponsorizarea operaţiei unui băieţel care suferă de tetrapareză spastică, organizarea unui Mini Târg de Sărbatori în scopul strângerii de fonduri şi promovării proiectului “Bursa Lions – În folosul comunităţii”- destinată studenţilor bihoreni de la Universitatea Oradea, şi acordarea unei burse pentru o studentă cu resurse limitate, absolventă a Universitatii de Arte Decorative şi Design Ion Andreescu, Cluj-Napoca, deţinătoarea Marelui premiu obţinut la concusul „Espoir mode”, acceptată la masterat în design la Paris. Sunt doar câteva dintre „faptele de bine” pentru care Florina David este o femeie de succes.
Ca Marlyn Monroe
Tot din sfera organizaţiilor neguvernamentale, membrele Clubului Kiwanis Marghita, conduse de doamna Elena Roman, organizatoare a unor „acţiuni menite să sprijine copiii, şi, în general, orice om aflat în suferinţă” sunt femei de toată isprava. Premierea olimpicilor de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, de la Grupul Şcolar Agricol „Horea”, strângerea de fonduri pentru micuţa Sabina, bolnavă de leucemie şi a lui Matyas care suferă de cancer osos sunt doar câteva dintre acţiunile cu care s-a remarcat Kiwanis Marghita. Directorul Băncii Transilvania, Lucia Pojoca este una dintre cele mai influente femei din Bihor. Pentru a ajunge într-o astfel de poziţie spune că nu a a făcut compromisuri, ci doar sacrificii.Ea cunoaşte secretele lumii în care banii nu sunt doar un mijloc de supravietuire. Timp de 23 de ani, a fost director adjunct al Bancii Române de Dezvoltare, iar în prezent, este directorul sucursalei Bihor a Băncii Transilvania sucursala Bihor. Secretul succesului Luciei Pojoca „combinatia fericită între tenacitate, perseverenţă, ambiţie, eleganţa şi onoare”. Lucia Pojoca susţine că Marylin Monroe avea dreptate când spunea că se simte foarte bine ca femeie atâta timp cât trăieşte printre bărbaţi.
Fără complexe
A condus cu mână de fier în mănuşă de catifea Protecţia Consumatorilor. Visa să lucreze la Bruxelles, tot în domeniul protecţiei consumatorilor. Este vorba despre Cristiana Bigan, fostul director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor. Acum lucrează în Bucureşti. Este specializată în comerţ şi studii juridice, a terminat un master în administraţie publică şi este doctor în management.Consideră că femeile care vor să devina puternice trebuie să lase deoparte toate complexele şi să creadă în ceea ce le spune inimă.Se consideră o femeie suport şi nu neapărat un model, crede că atunci când femeile îşi construiesc modele trebuie să se uite foarte sus şi să aibă convingerea că ceea ce pot să facă pentru ceilalţi merită făcut cu orice preţ. Cristiana a condus o bună bucată de vreme organizaţia de femei a PSD Bihor, prilej cu care a spus că „viaţa politică nu trebuie să sfârşească întodeauna în lacrimi”. „Să ai capacitate de sacrificiu, adică să renunţi, măcar puţin, la acele lucruri care au însemnătate, în favoarea a ceea ce faci pe plan profesional.Să ai puterea înseamnă să ai capacitatea de a te adapta unor situaţii care se pot ivi mereu. Trebuie să ştii să trăieşti printre ceilalti oameni, făcându-ţi bine şi făcând bine”. Aceasta e regula după care actual vicepreşedinte al Agenţiei de Valorificare a Activelor Statului, Ionela Pop Bruchental şi-a călăuzit cariera politică şi cea profesională. „Coş-bebe” e doar una dintre legile de care fostul parlamentar PD_L Bihor şi-a legat numele. Managerul grupului Galassini, Ana Aron conduce o firmă cu peste 70 de ani de experienţă . Rezolvă în timp real probleme de logistică şi livrare a diferitelor produse în întreaga lume. Ana Aron conduce practic o flotă comercială impozantă cu mai mult de 500 de capete de tractoare şi 600 de remorci.O altă femeie care a obţinut succesul într-un domeniu rezervat bărbaţilor este Maria-Rodica Trip, directorul Exploatării Miniere Băiţa. Este respectată de sutele de mineri datorită profesionalismului cu care conduce de ani de zile mina Băiţa. A sponsorizat şi susţinut numeroase acţiuni caritabile, cel mai adesea din umbră. Face medicină din vocaţie. Deosebit de discretă, de o modestie şi un bun-simţ cum rar întâlneşti, directorul medical al Spitalului de Copii, ClaudiaCladovan, îşi iubeşte micii pacienţi ca şi pe propriul copil. Doctoriţa Cladovan ştie ce înseamnă să-ţi clădeşte cărămidă cu cărămidă ascensiunea profesională, atât în spital, cât şi ca universitar. Fiindcă ştie cât de greu se câştigă fiecare ban, Claudia Cladovan e doctorul care nu ia şpagă. A făcut studii de specialitate în America, unde a obţinut o bursă, şi a fost acceptată să profeseze la unul dintre cele mai cele mari spitale din Londra. E mereu conectată la nou şi pentru că redă sănătatea şi readuce zâmbetul pe faţa micuţilor pe care îi tratează, merită să ne scoatem pălăria în faţa ei.
V.B.
Gabi Miculschi, în luptă cu cancerul
Amalia Judea, între artă şi afacere
Multiplă campioană şi medaliată
La cârma Uniunii Judecătorilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!