Astfel, cu excepţia staţiunilor Baile Felix şi 1 Mai, toate localităţile din comunele Drăgeşti, Hidişelu de Sus, Ceica şi Sanmartin au rămas câteva zile fără apă. Şi, implicit, unele sate au rămas şi fără pâinea şi lactatele produse local. Aceasta fiindcă fabrica de lactate Cimpaneii Prest din Mierlău (comuna Hidişelu de Sus) şi brutăria din Drăgeşti nu au primit aviz de funcţionare de la Sanepid până nu şi-au axat producţia pe racordul la reţeaua publică de apă potabilă.
Iată ce ne-a declarat primarul Florin Corb, din Ceica: „Noroc că elevii sunt în vacanţă şi că la noi încă nu s-a racordat toată lumea. Dar destui săteni au aşteptat după apă pe seceta aceasta, avem şi două blocuri de locuinţe, iar de brutăria din Drăgeşti depinde şi comuna noastră. Dealtfel ne-am înţeles ca doamna primar din Drăgeşti să ne reprezinte interesele la discuţiile cu furnizorul de apă din Sânmartin”.
Iar primarul Drăgeştiului, Sabina Fărcuţa, a completat: „I-am cerut explicaţii directorului Botiş de la regia de apă din Sânmartin de ce nu am fost consultaţi când s-a luat apa. Mi-a explicat că turnul de apă din Baile 1 Mai a ajuns la un nivel de 80 cm în loc de trei metri, şi nu mai avea destulă presiune. I-am cerut să ne dea apă măcar câteva ore, dar degeaba. Avem promisiuni de remediere a problemei şi ţin legătura cu inginerul Botiş”.
Primarul comunei Sânmarin, Lucian Popuş, spune că şi Baile Felixa resimţit avaria. „Apa a venit cu presiune mult mai mică, aşa că a fost afectat şi centrul de comună cu satele Cihei, Rontău şi Cordău. Inclusiv staţiunea a rămas câteva ore, într-o zi, fără apă până s-a ajuns la o presiune acceptabilă în turnul din Baile 1 Mai.”
Turiştii, prioritate
La rândul său, nou director al SC GCL Sânmartin, Cristian Botiş, explică: „S-a înregistrat o avarie în plin sezon turistic. Staţiunea Baile Felix e plină şi nu o puteam lăsa fără apă, mai ales că e şi Spitalul de Recuperare. Până s-a lucrat la remedierea spărturii ni s-a terminat rezerva de apă din Turn aşa că am ales să oprim apa la satele care până în urmă cu doi trei ani se descurcau fără reţea publică. Pentru a preveni pe viitor astfel de probleme, am mai vorbit cu directorul tehnic al Companiei de Apă Oradea, domnul Ciordaş, să schimbăm contorul DN 200 cu unul corespunzător magistralei de 400 cu care ne alimentează Oradea.”
Punctul de vedere al CAO l-am obţinut de la purtătorul de cuvânt Vladimir Tudusciuc: „Ne-am confruntat cu o avarie iar în astfel de situaţii nu putem decât să oprim apa, fie că se întâmplă în Oradea sau altundeva. Pentru Sânmartin livrăm 270 mc de apă pe oră şi am putea pompa şi mai mult dacă se va rezolva problema gâtuirii cu contorul montat pe ţeavă de 200. Avaria e rezolvată parţial, continuăm lucrările dar intrăm deja în normal.”
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!