Unii ar putea spune că Cristos s-a născut doar ca Hruşcă să poată colinda. Alţii, că el este al IV-lea mag care i-a dedicat pruncului Isus prima coloană sonoră. Indiferent care ar fi motto-ul ales pentru Stefan Hrusca, numele lui a devenit, de ani buni, sinonim cu colindul românesc şi cu atmosfera magică a Sărbătorilor de iarnă.
Renumitul interpret a deschis Postul Crăciunului cu un concert de colinde, un concert ca o rugăciune. Sute de orădeni, în căutarea fiorului colindului tradiţional, au venit la concertul susţinut, luni seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor, de artistul maramureşan.
Hruşcă i-a avut alături pe Ionuţ Cadariu (la clape) şi pe percuţionistul Mario Florescu.
După aproape o oră de întârziere, zeul colindelor româneşti şi-a început recitalul cu binecunoscutul „Colind”. „Am concertat la Beiuş. Nu am mai cântat aici de douăzeci de ani. În acest turneu, organizatorii mi-au cerut să susţin două concerte pe zi. I-am avertizat să fie atenţi şi să organizeze concertele în aşa fel încât să nu întârzii”, s-a scuzat artistul faţă de orădenii care l-au aşteptat cu sufletul la gură. Concertul a continuat apoi cu colinde fermecătoare, ale căror versuri au intrat deja în memoria colectivă (Florile dalbe, Trei păstori, Afară ninge liniştit, Sfântă-i seara de Crăciun, Linu-i lin, Dechide uşa creştine etc.).
In memoriam Păunescu
Artistul nu a uitat de cel căruia îi datorează debutul în lumea muzicii româneşti, de poetul Adrian Păunescu. În memoria acestuia, Hruşcă a intepretat melodia care l-a făcut celebru, „Rugă pentru părinţi”, precum şi „Întoarcerea ţăranului” şi „Clopotul Reîntregirii”. În timp ce artistul interpreta aceste melodii, în sală spectatorii au aprins brichete şi au fredonat refrenele cântecelor sale.
„Eu nu aş fi fost aici, dacă Adrian Păunescu nu era. Oricâte s-ar spune despre el, Adrian Păunescu a promovat şi a ajutat valorile româneşti (…). Adrian Păunescu a fost un mare patriot. Recunoştinţa faţă de Adrian Păunescu mi-am exprimat-o şi în urmă cu doi ani, când am făcut un concert «Adrian Păunescu» la Teatrul Naţional din Bucureşti. Din păcate, nu am avut voie să filmăm concertul. Noroc că l-am înregistrat audio’’, a spus Ştefan Hruşcă.
Concertul lui Hruşcă a continuat cu un cântec care este – potrivit artistului – cartea de vizită a moroşenilor (După pui de moroşan). Ştefan Hruşcă a încântat apoi cu versurile sale despre Naşterea Domnului. Şi această întâlnire a sa cu publicul orădean s-a transformat astfel într-o adevărată feerie muzicală. Hruşcă le-a promis orădenilor că va reveni, în primăvară, în urbea de pe Crişul Repede, cu un concert folk.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!