AGRICULTURĂ. Fermierii care au înființat culturi în toamna anului 2019 sunt nemulțumiți de proiectul de act normativ aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii. Ei se tem că nu vor primi banii promiși de Guvern ca despăgubiri pentru pierderile suferite de pe urma secetei. Drept urmare, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a trimis o scrisoare deschisă primului ministru, Ludovic Orban, prin care atrage atenția și își manifestă îngrijorarea asupra Capitolului III – Procedura de acordare a ajutorului de stat, din care lipsesc cu desăvârșire informații certe privind suma totală alocată de către MADR pentru efectuarea acestor plăți, sumă care a fost estimată la valoarea de 1,2 miliarde de lei.
[eadvert]
În documentul postat inițial pe site-ul MADR la art. 11 era prevăzută ca sumă maximă alocată acestei scheme de ajutor 1.088.409,00 mii lei.
„Nicăieri în cadrul documentului aflat în dezbatere nu este specificat faptul că aceste plăți se vor face parțial, urmând ca diferența să fie încasată după următoarea rectificare bugetară din octombrie! Mai mult decât atât, în cuprinsul art. 11 a fost introdus un nou alineat (2) care precizează că «În situația în care sumele necesare depășesc plafoanele bugetare aprobate cu această destinație, valoarea ajutorului se reduce proporțional pentru toți beneficiarii schemei de ajutor de stat».
Cum puteți sugera că sumele nu acoperă suma estimată inițial dacă public ați afirmat că există, chiar dacă nu este menționată expres?”, întreabă reprezentanții fermierilor.
Sume incerte
„Discutăm asumat despre secetă pedologică extremă încă din luna martie 2020 când au început să apară primele Ordine de Prefect în baza cărora fermierii au putut solicita întrunirea comisiilor de constatare! Azi auzim despre despăgubiri pentru pagubele provocate de acest fenomen meteorologic extrem, într-un amestec de antagonism cu sectorul zootehnic. Care este motivul pentru care s-a făcut suplimentarea bugetului MADR? Înțelegând că și alte sectoare au nevoie de sprijin, considerăm, totuși, că plata despăgubirilor provocate de secetă ar trebui să reprezinte prioritatea zero, conform discuțiilor avute până în prezent! Dacă sumele alocate sunt pentru sectorul vegetal, de ce suma maximă alocată nu se regăsește în proiectul de Ordonanță?”, se mai spune în scrisoarea deschisă.
Semnatarii scrisorii precizează că nu doresc să se antagonizeze cu alte sectoare importante – ci să ceară ceea ce este important și urgent pentru sectorul vegetal, cel mai grav afectat de seceta pedologică severă, care riscă să intre în colaps. „Am repetat de nenumărate ori cuantumul cheltuielilor efectuate la un ha arabil și faptul că cuantumul despăgubirilor promise reprezintă cca 25% din cheltuielile realizate. Avem de plătit salarii, arende, credite, inputuri, nu am recoltat nimic sau foarte puțin, nu avem cu ce să plătim și nu le mai putem amâna pe baza promisiunilor neonorate de dumneavoastră.
Înțelegem criza cauzată de COVID și situație economică a României și de aceea am acceptat cuantumurile exprimate în mod public de dvs., între 772 lei și 1002 lei în funcție de cultură, cu condiția să fie acordate rapid”, declară reprezentanții fermierilor.
Aceștia au repetat în ultimele patru luni că este foarte important ca despăgubirile să fie plătite în regim de urgență, pentru a preveni colapsul sectorului agricol. Guvernanții au declarat public că vor fi despăgubiți toți fermierii calamitați pentru pagubele suferite și că vor primi banii în iulie, apoi august, acum septembrie. În urma întâlnirii avute marțea trecută, reprezentanții Guvernului au mai declarat că fermierii calamitați vor primi acum minimum 80%, iar la rectificarea bugetară din octombrie vor primi restul de până la 100%, împreună cu sumele aferente despăgubirilor pentru culturile de primăvară.
„Putem înțelege că actuala rectificare bugetară are în vedere protejarea ratingului de țară și nedepășirea deficitului bugetar. Și totuși, noi cei afectați de secetă, când și cât primim pentru a compensa pierderile cauzate de seceta pedologică?”, se mai întreabă fermierii.
Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare sunt de părere că Executivul doar a simulat dialogurile cu ei, deciziile fiind luate și date presei pe surse pentru a-i pune într-o lumină proastă față de membrii lor și a demonstra bunăvoința Guvernului și incapacitatea Alianței pentru Agricultură și Cooperare.
„Dați dovadă de seriozitate și profesionalism, faceți altfel de politică!
Țineți-vă de cuvânt cu promisiunile pe care le faceți și termenele pe care le dați, în caz contrar, stimați domni, în septembrie, membrii noștri sunt cei care vă vor taxa și pe dumneavoastră la vot, nu doar pe noi în calitate de organizații profesionale!”, amenință fermierii.
Scrisoarea este semnată de președinții celor patru organizații care fac parte din Alianța pentru Agricultură și Cooperare: Ionel Arion – Pro Agro, Nicolae Vasile – LAPAR, Mircea Vasile – UNCSV și Nicolae Sitaru – APPR.
Trimite articolul
X“banii promiși pentru secetă”… bai frate ce cinic suna asta. de parca aia se ocupa sa cultive seceta si noi suntem obligati sa o cumparam. comportament de boschetari. rusinica.
-
Falsuri marca PNL!!! Ce credeati ?PNL varsa banii doar in buzunarele membrilor devotati!
Facetiva irrigati ca in occident si nu așteptați ca țigani dupa ajutoare sociale țărani puli mele.
-
da-i in palaria mea ca nu-s in stare sa cultive decat buruieni si furaje pt animale. Auzi mah… banii pentru seceta. Dar banii pentru ploaie, banii pt lumina, banii pt aer nu vi s-au promis? Bani pt stat cu scula la soare cat a fost ‘seceta’ si alte fenomene nu vreti? ca vi se mareste datoria la bar si nu o sa aveti de unde sa o platiti.