Primele protestele ale angajaţilor din muzee şi biblioteci au avut loc anul trecut, în aprilie şi mai. Seria de cțiuni de protest față de situația dramatică în care se află această categorie socio-profesională amenda Ordonanţa de Urgenţă nr. 128/2023 care a generat „discriminări morale și salariale”.
Federaţia „CulturMedia” solicita, printre altele, egalizarea în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, alocarea unui buget de 0.9 din PIB către sectorul cultural dar şi indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice din instițuțiile de cultură, cu rata inflaţiei. De asemenea, se cerea plata orelor suplimentare efectuate de personalul din muzee și biblioteci și compensații financiare pentru personalul care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.
În pofida promisiunilor lansate în 2024 de Ministrul Culturii şi alţi reprezentanţi ai Guvernului, angajaţii din muzee şi biblioteci sunt în continuare discriminaţi faţă de colegi omologi sau/şi din alte domenii culturale, deşi Legea salarizării unitare, Codul Muncii, Constituţia şi prevederile europene sunt de partea lor, se arată într-un nou comunicat al Federaţiei „CulturMedia”.
„Ca şi cum nu a fost destul, se adaugă efectele ordonanţei «trenuleţ», care vin să dea lovitura de graţie celor aflaţi în slujba culturii, educaţiei prin cultură, progresului prin instruire. Această ordonanţă «trenuleţ» aruncă angajaţii din domeniile Cultură în bezna neagră a sărăciei!”, se arată în comunicat.
Doar promisiuni de la Guvern
Salariaţii din muzee, biblioteci şi alte centre culturale sunt discriminaţi sistematic de 7 ani faţă de ceilalţi colegi din domeniu, iar după acţiunile de protest din 2024 au rămas din partea Guvernului doar cu promisiuni.
„Îngheţarea salariilor, indemnizaţiilor şi sporurilor menţine gradul de sărăcie şi distruge orice speranţă la o îmbunătăţire a traiului de zi cu zi. Arheologii, muzeografii, cercetătorii, bibliotecarii devin iarăşi bătaia de joc a guvernanţilor! Repetatele negocieri avute la nivel ministerial în anul 2024 au avut ca rezultat promisiuni goale şi strângeri de mână înşelătoare”.
Federaţia sindicală aminteşte că o mare parte a evenimentelor dedicate publicului este desfăşurată în afara orelor de program, în weekenduri şi chiar în zile declarate libere.
„Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă «CulturMedia» consideră inacceptabile tăcerea şi indiferenţa guvernanţilor faţă de cultura şi istoria ţării pe care le invocă doar în declaraţii politice patriotarde. «CULTURA UNEŞTE» sub sloganul binecunoscut, văzut de public şi în Piaţa Victoriei, în Noaptea Muzeelor, în 15 ianuarie ne vom uni în proteste organizate în muzeele şi bibliotecile din întreaga ţară”, se anunţă în comunicat.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” reuneşte peste 40 de sindicate din muzee, biblioteci, centre culturale, teatre, radio, televiziune, fiind reprezentativă pentru sectorul de activitate – 36 Cultură.
În Bihor, anul trecut s-au alăturat protestelor sindicaliştii Muzeului Ţării Crişurilor – Complex Muzeal prin grevă japoneză la locul de muncă, purtând o banderolă albă inscripționată cu mesajele revendicărilor. Angajaţii Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” nu au participat neavând sindicat şi nici angajaţi afiliaţi la nivel naţional. De data aceasta, pe 15 ianuarie, în Bihor se anunţă linişte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!